Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 klassiska svenska bilar som gjort succé på auktion

Sverige är fullt av riktiga bilklassiker.
Här har vi listat sju av de mest unika svenska klassikerna som under det senaste året gjort succé på Bilweb Auctions.
– Den här marknaden har i Sverige under lång tid varit undervärderad, och de senaste auktionerna har bjudit på flera riktiga rariteter. Sverige rymmer otroliga mängder entusiastbilar – och det dyker hela tiden upp unika exemplar, säger Frans Johansson, historisk expert på Bilweb Auctions.

1. Volvo Amazon 123 GT B18B

Foto: BILWEB AUCTIONS

Det här är en av landets absolut finaste modeller av Volvos sportigaste Amazon 123 GT. Bilen renoverades till toppskick 1990 och köptes sedan av en entusiast som bara körde den sommartid till och från utställningar. Efter det har den bland annat stått utställd på Volvos Museum, i Volvos montrar på bilmässor, och skeppats till Geely i Kina för att utbilda den nuvarande Volvo-ägaren i företagets svenska arv.

Under huven sitter den för sin tid vassa B18B-motorn på 97 hästkrafter från sportbilen P1800S. Med ett pris på 18 800 kronor var 123 GT 1967 den dyraste och lyxigaste Amazonen i uppställningen. Därför är den också en sällsynt version av modellen. Exakt hur många exemplar som rullade ur fabriken är okänt, men troligtvis handlar det om under 1 500 stycken.

– 123 GT har länge varit heta och rör sig fortsatt uppåt. Den här renoverade bilen gick för 350 000 kronor och stannar här i landet, säger Frans Johansson.