Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 11 aug 2019 09:00

42-procentig ökning av begagnathandeln i juli

Volkswagen Golf toppar listan över mest sålda begagnade bilmodeller på Wayke.

Volkswagen Golf toppar listan över mest sålda begagnade bilmodeller på Wayke.

Foto: VOLKSWAGEN

Wayke, Sveriges näst största handelsplats för bilar, vittnar om en stadig ökning av försäljningen på andrahandsmarknaden. Efter fjolårets låga siffror efter bonus malus-införandet har inte bara nyförsäljningen gått upp.

Vi skrev tidigare om en kraftig uppgång för nyregistrerade bilar under juli månad. Men nu kommer siffror som visar att även försäljningen på andrahandsmarknaden blomstrar. 

Waykes statistik över juli visar en 42-procentig ökning av begagnatförsäljningen jämfört med samma månad 2018. En orsak är kronan som blir allt svagare och som skapat ett utlandsintresse.

– Både handlare och privatpersoner har börjat anpassa sina annonser till utländska köpare vilket är smart om man vill få maximalt betalt. Vissa handlare har gått så långt att de bjuder finnarna på färjan när de handlar bil i Sverige, säger Martin Fransson, vd för Wayke. 

LÄS MER: Allt fler köper begagnad bil – många känner sig lurade

Gjort en rejäl återhämtning

Men det handlar så klart också om bonus malus-systemet som trädde i kraft 1 juli 2018. Förra året var försäljningen rekordlåg, då de flesta ville undvika de nya skattereglerna.

– Många passade på att köpa ny bil innan bonus malus och försäljningen av nya bilar var rekordlåg i juli 2018 vilket även spillde över något på begagnatförsäljningen. Det var kort sagt en speciell bilmarknad i Sverige förra året, men den har gjort en rejäl återhämtning i sommar, säger Martin Fransson.