Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Begagnade bilar allt hetare – handlarna är förstavalet

Foto: JAN DÜSING

Fler och fler väljer att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare. Trenden som började för fem år sedan håller i sig fortfarande.

I februari ökade också försäljningen av begagnade bilar med drygt åtta procent.

Begagnatmarknaden blir allt hetare. I spåren av ett nytt system för skatt på nya bilar som resulterat i att allt fler av de nya bilarna som säljs är elbilar eller laddhybrider ökar efterfrågan på en viss typ av begagnade bilar.

Det kan vara en bättre affär att köpa en några är gammal diesel jämfört med att köpa en ny och tvingas betala en hög fordonsskatt de första tre åren.

När svenska bilköpare letar begagnat väljer de allt oftare att gå till en bilhandlare. I februari i år såldes 82 726 begagnade bilar i Sverige. 42 951 av dem köptes hos en bilhandlare, jämfört med 37 442 som köpte bil av en privatperson. 2 333 begagnade bilar köptes av företag. Det här var en ökning med 8,7 procent jämfört med samma månad förra året.

Bilhandelns försäljning ökade med 12,3 procent i januari jämfört med samma period förra året.

– Vi har följt utvecklingen inom begagnathandeln under lång tid. Och det trendbrott som inleddes för cirka 5 år sedan är nu ett faktum. När det gäller köp av begagnade bilar är förstahandsvalet för privatpersoner bilhandeln, säger Johan Browaldh, Sales Manager Sweden på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing.

Annons: