Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 okt 2013 14:42

Begagnad Toyota Avensis – en dyrgrip

Foto: David Jakobsson

Bra kvalitet, fin komfort och hög säkerhet.

Det är inte konstigt att Toyota Avensis har blivit så populär som begagnatbil.

Men det finns negativa sidor också. Som priserna, till exempel.

Den andra generationen av Toyota Avensis, som kom 2003, är ett sällsynt tryggt begagnat köp. Till att börja med pekar allt på att detta är en säker bil. Nio krockkuddar, trygga vägegenskaper och ESP som standard. Bilen fick också fina betyg i krocktesterna, full pott i Euro Ncap.

Alla bilar drabbas av fel, det gäller också Toyota Avensis. Men modellen har visat sig vara en driftsäker bilmodell som sällan behöver stå på verkstad. Allvarliga fel på motor, chassi, elektronik och växellåda är ovanliga. Vissa bilar förbrukar dock en del motorolja, vilket man bör vara uppmärksam på.

Sitter bra

Toyota Avensis generation 2 är en skön bil att åka i. Man sitter bra i framstolarna - och i baksätet reser man som en kung, med gott om plats och bra stöd för ryggen. Avensis går tyst och fint i alla hastigheter och klarar dåliga vägar med bravur.

Kombiversionen är naturligtvis den mest populära i Sverige. Och det här är ett bra alternativ för den som ofta packar bilen full. En stor baklucka och låg lasttröskel gör bilen lättlastad och lastvolymen är i nivå med Volvo V70:s.

Inredningen är praktisk och funktionell, men har man inte en bil i executive-utförande så kan den upplevas som lite tråkig. Detsamma kan man säga om körupplevelsen. Andra generationen av Avensis är bra och trygg på vägen, men den är inte speciellt inspirerande att köra.

Se upp för motorhaveri

Instegsmotorn är på 1,8 liter och 129 hk. Det är en tillräckligt pigg motor för bilen, men vill man ha lite mer pulver finns också en tvålitersmotor på 147 hk som är den vanligaste maskinen. Här kan det kanske finnas anledning att se upp, under en period pratades det om att ett fåtal bilar som tillverkats mellan 2003 och 2005 ska ha drabbats av motorhaverier på grund av att topplocksbultarna släppte.

Men, som sagt, det handlar om ett fåtal bilar. En 2,4-litersbensinare på 163 hk samt tre dieselmotorer på mellan 116 och 177 hk finns också att välja på.

Priserna på begagnade Avensis är höga. En generation två i acceptabelt skick med vettiga mil på mätaren kostar från cirka 45 000 kronor.

Relaterat