Båtar: Nyheterna du måste ha till sommarens båtliv

Garmin Echomap.
Aquapac Ipad Case.
Korkboll Biltema.
Seapilot navigationsprogram.
Hard Racing Copper.
HH Sport Comfort.
Princess V39.
Princess V39.
Princess V39.
Buster X.
Linder Inkas 495 Lätt.
Foto: Pelle Wahlgren
Yamarin Cross 75 BR.
1 / 12

Sommar, sol - och båtliv.

I takt med vårens verkliga intåg i vårt nordliga klimat ökar även båtdrömmarna.

Här ger Expressen ALLT OM BILAR dig 2014 års bästa båtnyheter.

GPS - och ett ekolod

Garmin echomap 50s är en modern GPS som samtidigt går att använda som ekolod när du fiskar. 50s har en fem tums ­VGA-skärm och ett avan­cerat HD-ID-ekolod där du snabbt och enkelt kan hålla koll både var du befinner dig och om det finns fisk i när­heten. Din position upp­dateras tio gånger per ­sekund.

Garmin Echomap

Pris: från 4 995 kronor. www.garmin.se

Vattentätt

Vatten och avancerad elektronik passar som bekant inte alltför bra tillsammans. Det är därför en god idé att skydda vardagliga elektroniska apparater på sjön. Aquapac är en tillförlitlig tillverkare av vattentät skyddsutrustning, skräddarsydd för till exempel läsplattor och mobiltelefoner. Aquapac är så säkra på sin produkts kvalitet att de erbjuder fem års garanti på defekter i material eller tillverkning.

Aquapac ipad case

Pris: 495 kronor. www.aquapac.se

Flyt vid olyckan

Vatten är bra på många sätt - dock inte när du råkar tappa saker över båtens reling. Därför är det bra med "hängslen och livrem" för de riktigt viktiga sakerna - som ­båtnyckeln till exempel. Biltemas nyckelring Korkboll gör att du slipper bli stående till sjöss utan nyckel.

Korkboll Biltema

Pris: 19:90. www.biltema.se

Seapilot i din Android

Seapilot är ett populärt navigeringsprogram som tidigare enbart kunnat användas med Iphone och Ipad. Nu har den svenska tillverkaren utvecklat navigationsprogrammet för läsplattor och telefoner med androidplattformen. Tidigare har användaren kunna köpa sjöfartverkets sjökort men nu kommer det endast att gå att hyra sjökort på årsbasis till Seapilot. Dock kommer de kunder som tidigare köpt sjökort att kunna använda dem framöver.

Seapilot navigationsprogram

Pris, platta: Program 399 kronor. Årshyra sjökort: 199 kronor/år. Mobil: Program 149 kronor. Årshyra sjökort: 99 kronor per år. www.seapilot.se

Tätt i skrovet

Inte ens plastskrov är helt vattentäta. Det sägs att en 30-fotare ska väga 90 kilo mer på hösten än när båten sätts i på våren. Och glöm polerade bottenfärger - det krävs en hård bottenfärg som kan ge den finish som krävs för att minimera friktionsmotståndet.

Hard racing copper är en ny, hård ­bottenfärg från Hempel som innehåller koppar och som är anpassad för nöjesbåtar på den svenska östersjökusten.

Hard Racing Copper

Pris: 375 kronor (0,75 liter). www.hempel.se

Livförsäkring

Det är inte bara nycklar, mobiltelefoner och andra mer eller mindre oviktiga pryttlar som kan hamna i vattnet om olyckan är framme - i värsta fall kan det vara du själv. En bra flytväst är Helly Hansen Sport Comfort med god flytförmåga.

HH Sport Comfort

Pris: 400 kronor. www.duells.se

Eftertraktad lyxbåt

Precis som i bilvärlden är det bland båtproducenterna lyxtillverkarna som ökar försäljningen medan det går tyngre för "vardagsbåtarna".

Engelska Princess Yacht är precis en sådan tillverkare. Lyxuösa V39 (som egentligen är 42 fot) intro­ducerades 2012 och har nu sålts i över 100 exemplar.

V39 drivs av två Volvo Penta 330 hästar diesel­motorer och har en toppfart på 38 knop.

Princess V39

Pris: Från 3,1 miljoner kronor. www.inamarin.se

Mångsidig motorbåt växer till fem meter

Andra generationen Buster X är här - med bättre innerutrymmen och bättre sjöduglighet. Buster är den populäraste motorbåten i Norden. Den robusta och mångsidiga aluminiumbåten är som en schweizisk armékniv - med många användningsområden i allt från utflykter till transporter och fiske.

X-modellen har sedan den kom 2006 varit en stor succé för den finska tillverkaren Fiskars Boats. Nu kommer generation två av Buster X som med sin längd på strax över fem meter lång lämpar sig för upp till fem vuxna.

– I det nya Buster X-skrovet har vi lyckats förena utmärkt sjögång med en mycket låg planingströskel, säger Anders Kurtén, produktutvecklingsdirektör på Fiskars Boats.

Buster X

Pris: Från 252 000 kronor (med Yamaha 60 hk).

Lättburen kanot

Linder är mest känd som tillverkare av aluminiumbåtar men företaget från Tingsryd producerar även kanoter i aluminium. Linder Inkas 465 med efternamnet lätt är en smidig kanot som är anpassad för åar och insjöar. Lätt väger 28 kilo, fem kilo mindre än vanliga 465, och kan med hjälp av bärok bäras av en person. Dessutom är den godkänd av Det norske veritas.

Linder Inkas 465 Lätt

Pris: 13 700 kronor. www.linder.se

Aluminiumracer för hårda tag i skärgård

En härlig båtnyhet 2014 är Yamarin Cross 75 BR som är konstruerad för att kunna hålla hög fart även utomskärs och klara hårdare väder på öppet hav. Hardtop/daycruisern är tillverkad i aluminium och har ett skrov med djup v-vinkel (22 grader).

Cross 75 är 7,53 meter lång och är anpassad för motorer mellan 150 och 300 hästkrafter.

Yamarin Cross 75 BR

Pris: Från 635 400 kronor. www.yamarin.com/se

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: