Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 aug 2013 16:55

Bajsande löss orsakar lackskador på bilen

Foto: Thinkstock

STOCKHOLM. Bajsande bladlöss ställer till med problem. Massor av bilar har blivit nedbajsade och en del har till och med fått lackskador.

Klibbigt och kladdigt på gatan under trädet. Och på din bil! Bladlössens bajsattacker fortsätter att ställa till problem. Ovanligt många bilar har blivit lackerade med lusbajs under sommaren, vilket märks av hos biltvättar.

– Det har varit mer sånt i år än tidigare år. Så man kanske måste tvätta sin bil lite oftare, säger Helge Bromé, anläggningschef för Statoil på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Skador i lacken

Har den bajstäckta bilen stått tillräckligt länge kan den få skador i lacken. Det har hänt ett antal bilar som har stått nerkletade i flera veckor, skriver tidningen Mitt i Östermalm.

– Det är ju alltid så om man inte tvättar en bil och det får bränna fast länge, då kan man ju få problem med lacken, säger Helge Bromé.

Bladlössen som i första hand samlas i lindar hetsäter växtsaft och ut kommer lusbajs som nästan är ren sockerlösning.

Inga fler lindar

För den som är trött på lusbajset finns lugnande besked. Antalet lindar, av den art som bladlössen trivs i, kommer inte att bli fler i landets storstäder.

– Vi planterar bara det i nödfall, som komplettering. Vi har för mycket lindar, säger Björn Embrén, trädspecialist på Stockholms stad.