Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjad: Volvo S90 – här är senaste bilderna

Kan det här vara nya Volvo S90? Det här sägs vara en modell av Volvos nya bil.
Kan det här vara nya Volvo S90? Det här sägs vara en modell av Volvos nya bil.

Nya Volvo S90 kan ha blivit avslöjad – långt innan den officiella premiären.

Bilder som nu cirkulerar på nätet sägs visa en modell i skala 1:43 av bilen som ska efterträda Volvo S80.

Och vi ser stora likheter med de konceptbilar som tidigare visats upp.

Volvos nya XC90 är den första modellen i en lång rad nya bilar från Volvo, det snackas om 14 nya bilar på fyra år, och det är plattformen SPA från XC90 som ligger till grund för kommande S90 och kombiversionen V90, som inom kort kommer att ersätta S80 och dagens storsäljare V70.

Volvo har ännu inte avslöjat när de tänker visa upp nya S90 och V90, många tror dock att S90 kommer att stå i en monter på bilsalongen i Detriot efter nyår.

Kinesisk modelltillverkare

Men redan nu verkar det som om designen på den nya bilen har avslöjats – och det av en kinesisk modellbilstillverkare som lagt ut bilder på en modellbil i skala 1:43.

Fronten är mycket lik konceptbilarna Concept Estate och Concept Coupé som Volvo tidigare har visat upp.

Bilen har också tydliga släktdrag med släktingen XC90.

Bakdelen på den lilla modellbilen är kanske inte speciellt detaljerad, men vi får i alla fall en ganska bra bild av hur de stora bakljusen ser ut på S90 och hur bakluckan har skulpterats.

LÄS MER: Volvo S90 – här är de första bilderna

Samma motorer som XC90

Drivlinorna i S90 och V90 kommer av allt att döma att vara identiska med de som erbjuds i Volvo XC90. Det betyder genomgående diesel- och bensinmotorer på två liter med lite olika effektuttag.

Kraftigaste dieseln blir D5, starkaste bensinare blir T6 – och laddhybriden T8 som kombinerar T6-motorn med eldrift blir värstingalternativet.

De säkerhetssystem som finns i Volvo XC90 kan vi också förvänta oss att hitta i S90 och V90.

Hindrar kollision när bilen svänger

Det handlar bland annat om ett system som ska förhindra kollisioner när bilen svänger, den andra nyheten är teknik som ska skydda förare och passagerare när bilen kör av vägen och här finns också teknik som låter bilen ta kontroll över både gas, broms och styrning i bilköer.

Hur mycket en Volvo S90 kommer att kosta är inte klart, men Volvo har vid ett flertal tillfällen berättat att de kommer att hålla sig på ungefär samma nivå som de tyska konkurrenterna Audi, BMW och Mercedes.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: