Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Audi startar ny bilpool – äg bilen tillsammans

Genom Audi Unite kan du leasa en bil tillsammans med dina grannar, eller vänner. I stort sett alla modeller går att leasa, också Audi R8.
Foto: Audi

Audi satsar på bilpooler.

Ett av två försök sker i Stockholm.

- Vi satsar inte på en pool för alla, vi letar efter något mer premium, lite mer intelligent, säger Audis vd Rupert Stadler till Automotive News.

Det var under bilsalongen i Los Angeles nyligen som Stadler avslöjade två viktiga försök i Europa där Audi vill bygga lönsamma bilpooler. Två städer har valts ut, Berlin och Stockholm.

I Berlin heter programmet Audi Select där en bilägare har tillgång till ett antal Audi-bilar och medlemmarna roterar bilarna över ett kalenderår.

Upp till fem personer leasar bil

I Stockholm provar Audi en annan metod. Här heter poolen Audi Unite. Upp till fem personer delar på en billeasing. Via en app i telefonen kan man boka bilen och varje medlem betalar beroende på hur mycket bilen har utnyttjats. Man kan också välja att dela lika på notan.

Enligt Stadler handlar försöken om att hitta ett lite smartare och lyxigare alternativ till dagens bilpooler.

Kan utöka

Precis som andra biltillverkare har Audi upptäckt att fler och fler bilkunder frågar efter alternativ till traditionellt bilägande. Nya bilförare vill ha tillgång till en bil - men inte nödvändigtvis äga en.

Beroende på hur det går i Stockholm och Berlin vill Stadler utöka Audis bilpooler till andra marknader. Först i kö står USA.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: