Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 mar 2014 16:54

Audi S1: Lätt att dra på smilbanden

Audi S1.

Audi S1.

1/4

Audi S1.

Audi S1.

2/4

Foto: Kati Ebner

Audi S1.

Audi S1.

3/4

Audi S1.

Audi S1.

4/4

ÅRE. Liten. Snabb. Fyrhjulsdriven.

Allt Om Bilar kör nya Audi S1 Sportback med 231 hästkrafter på snö och is utanför Åre. Häng med på ett extremt prov!

De 333 exemplar av lilla sportbilen A1 Quattro med 256 hästkrafter som kom 2012 sålde slut så snabbt att Audi fick blodad tand.

Därför är det inte speciellt överraskande att tyskarna nu presenterar en sportig tingest vid namn S1 – där kunderna inte behöver ställa sig i kö för att kunna lägga vantarna på ett exemplar.

S1 har förresten tydliga rallygener då legendaren Walter Röhrl vann San Remo-rallyt 1985 i just en Audi S1. Dagens upplaga har dock föga gemensamt med den klassiska rallybilen.

I stället bygger S1 2014 på Audi A1 som presenterades 2010 – givetvis med sportigare attribut.

Bättre chassi

Jämfört med en vanlig Audi A1 är chassit förbättrat, hjulupphängningarna fram omgjorda med en annan kalibrering för bättre styrrespons. Bak är det avancerad multilänkaxel som gäller. Även den elektriska styrservon har gjorts om för bättre kommunikation mellan förare och vägbana.

För att ytterligare förbättra körupplevelsen har S1 utrustats med Drive select. Föraren kan med en knapptryckning ändra mellan de tre lägena efficiency, auto och dynamic – med knappen ändras då stötdämparnas hårdhet samt motorkaraktären, kraften i klimatanläggningen och avgasljudet.

Ja – du läste rätt. Precis som hos flera större sportbilar ändras ljudbilden med ett tydligare vrål vid fullgasaccelerationer.

231 hästar

Motormässigt är det en fyrcylindrig turbo på 231 hästkrafter och 370 newtonmeter som sätter fart på quattro-fyrhjulsdriften via en sexväxlad, manuell låda. 231 hästkrafter är mindre än A1 Quattro kanske vän av ordning tänker direkt. Ja, visst. Men jag kan avslöja direkt att motorstyrkan räcker för att sätta fart på den relativt lätta bilen som väger in på 1 315 kilos tjänstevikt.

För när man väl tagit sig ner i den skålade sportstolen är det lätt att dra på smilbanden. Förutsättningarna är nämligen följande vid provkörningen utanför vintersportorten Åre: en stycke Audi S1, en stycke plogad isbana – och det finns möjlighet att koppla ur antisladdsystemet delvis eller helt.

För dig som inte fått chansen att köra fyrhjulsdrivet på isbana kan jag avslöja att det är barnsligt roligt. Att köra snabbt på sladd med en bil med fyrhjulsdrift handlar i mångt och mycket om att med gaspådrag hålla nere de yviga sladdarna och med rattutslaget hålla samtliga fyra hjul i samma riktning.

Vill inte lyda order

Det här är nästan för roligt – så pass att jag inte alls vill lyda Audi-personalens order att följa med resten av gruppen av isbanan efter några varv i fri fart.

Som tur är hinner jag köra nya S1 många mil på vanligt väg också. Kombinationen lätt och liten bil, kompetent chassi och rapp motor gör att det går att ha roligt bakom ratten med den manuell låda samt fyrhjulsdriften. Men Audi S1:s hårda chassi är inte anpassat för de ojämna jämtländska vägarna där vi mer eller mindre studsar mellan potthålen i Dynamic-läget. Färden blir behagligare med autoläget då stötdämparna är mjukare inställda.

Vad som inte är lika roligt vad gäller förarplatsen är att högerbenet inte alls ryms på grund av den onödigt breda och höga mittkonsolen. Knät slår i och det blir både irriterande och jobbigt efter bara några mil.

Till Sverige kommer endast femdörrarsversionen Sportback att tas in då den ”är mer praktisk” som Audis informationschef Irene Bernald förklarar det.

Klicka här för att se våra betyg i tio kategorier på Audi S1.

Klicka här för att läsa alla viktiga fakta om Audi S1.

Relaterat