Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Audi E-Tron Quattro – tiden mogen för elbilar

Marknaden har mognat för elbilar anser Audi. 2018 ska den nya eldrivna suven rulla ut.
Foto: Frederik Von Erichsen / Epa / Tt
Med en räckvidd på 500 kilometer kommer bilen att bli intressant för kunderna, tror Audis vd Rupert Stadler.
Foto: Uli Deck / Epa / Tt

Audi e-tron quattro concept är utan tvekan en av de mest spännande bilarna som visas upp just nu.

Och det handlar inte bara om design.

Det här är ett nytt sätt att tänka för en av bilvärldens giganter.

Audi e-tron quattro concept är en sportig suv – eller crossover – med helt elektrisk drivlina. Det är bara en konceptbil, men den sägs vara lik den modell som ska sättas i produceras under 2018.

Audi e-tron quattro concept har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt och väcker mycket uppmärksamhet där den står centralt placerad i biltillverkarens gigantiska och mycket påkostade monter.

Eller monter, förresten… Audi har en hel egen byggnad i det väldiga mässområdet där de visar upp sina nyheter.

Den nya konceptbilen är snygg på bild – och ännu snyggare i verkligheten. Audi e-tron quattro concept ser både elegant och atletisk ut när den står och glänser i strålkastarljuset.

LÄS MER: Nya Audi A4 imponerar när vi får se den i verkliga livet

Upp till 500 hästkrafter

Men det är inte designen som är den stora grejen med bilen, utan det är det är Audis första eldrivna prestanda-suv.

Bilen, som är baserad på den andra generationen av den modulära plattformen för längdsmonterade motorer (MLB) har en drivlina som består av tre elmotorer – en som driver framaxeln och två som driver bakaxeln – som ger upp till 500 hästkrafter. Integrerat i golvet finns ett litium jon-batteri med 95 kWh som enligt Audi ger en räckvidd på mer än 500 kilometer.

Här känns likheterna med Tesla Model X tydliga. Audin ska dock bara ta 50 minuter att ladda. Bilen kan också laddas med både lik- och växelström.

Tiden är mogen för elbilar

Att ge sig in och konkurrera med den amerikanska elbilstillverkaren Tesla är naturligtvis en av anledningarna till att Audi nu byggt Audi e-tron quattro concept och att man kommer att lansera en produktionsfärdig modell 2018. Och det är nu som är rätt tidpunkt, tror företaget.

– Tesla var tidigt ute. Men det är först nu Audi tror att marknaden och samhället har mognat, säger Audis vd Rupert Stadler till ALLT OM BILAR.

En av de viktigaste frågorna att brottas med för Audi har varit bilens räckvidd. Och Stadler ser detta som en nyckelfråga.

– Med en räckvidd på 500 kilometer kommer kunderna. 200 kilometer är för lite. Vi är säkra på att 500 kilometers räckvidd är möjligt och det är vad kunderna ska få 2018 när den här bilen kommer ut på marknaden, säger han.


Rupert Stadler berättar om nya el-suven:

https://www.youtube.com/watch?v=tUPpHIRkPjs

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: