Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 apr 2014 17:14

Audi A3 är världens bästa bil 2014

Audi A3 är Årets bil i världen.

Audi A3 är Årets bil i världen.

1/4

Foto: Audi

Mercedes S-klass är bästa lyxbil.

Mercedes S-klass är bästa lyxbil.

2/4

Foto: Mercedes

Porsche 911 GT3 är bästa prestandabil.

Porsche 911 GT3 är bästa prestandabil.

3/4

Foto: Porsche

BMW i3 kammade dubbelt upp – bästa design och bästa miljöbil.

BMW i3 kammade dubbelt upp – bästa design och bästa miljöbil.

4/4

Foto: BMW

Peugeot 308 utsågs till Årets bil av en europeisk jury. Men när en jury bestående av motorjournalister från hela världen ska utse årets bil får 308:an stå lottlös. Årets bil i världen, World car of the year, är i stället Audi A3.

Juryn för Årets bil i världen, som består av 69 motorjournalister från 22 länder, började med att sålla ner 24 färska bilmodeller till tre finalister. Nu när de sista finalrösterna har fallit står det klart att Audi A3 är årets bästa bil, efter att ha slagit de andra finalisterna BMW 4-serie och Mazda3.

Juryn motiverar valet med att Audi A3 erbjuder klassiska linjer och bättre inredning. Enligt juryn har bilen bra motorer och valet mellan fyra olika karosstyper, samtidigt som den mjuka gången gör att den här versionen av A3 inte liknar någon tidigare version.

Visar hela bredden

På Audi tar man emot beskedet med glädje:

– Vi är väldigt glada att Audi A3 röstats fram till World Car of the Year 2014. Audi A3 visar på hela bredden av Audis tekniska kunnande, inte minst inom lättbyggnadsteknik, drivlina, mobil infotainment och förarassistanssystem. Utmärkelsen är en prestation som hela företaget kan glädjas åt, säger Audichefen Rupert Stadler i ett pressmeddelande.

Förutom den bästa bilen prisades även bilar i fyra underkategorier. Den lilla elbilen BMW i3 plockade hem två kategorier, med priser för Årets miljöbil i världen och Årets bildesign i världen. Mercedes S-klass vann lyxbilskategorin, medan Porsche 911 GT3 blev bästa prestandabil.

Relaterat