Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 mar 2014 16:44

Atomdriven bil kan gå 100 år utan tankning

Företaget Laser Power System påstår sig kunna driva en bil i 100 år med hjälp av det radioaktiva ämnet Torium.

Företaget Laser Power System påstår sig kunna driva en bil i 100 år med hjälp av det radioaktiva ämnet Torium.

Foto: Laser Power Systems

En atomdriven bil med en räckvidd på 100 år.

På en tank motsvarande åtta gram bränsle.

Företaget Laser Power Systems i Connecticut, USA, påstår att det är möjligt att utveckla en bil som drivs att det radioaktiva ämnet Torium, uppger Yahoo News.

Det var faktiskt en norrman som hittade en mystisk svart mineral i början av 1800-talet. Inte heller hans far som var professor i minerallära kunde identifiera metallen som i stället skickades till den svenska kemisten Jöns Jakob Berzelius som namngav mineralen Torium efter åskguden Tor.

Torium är ett radioaktivt ämne som använts som kärnbränsle i försöksreaktorer i delar av världen men även i aktiva kärnkraftverk i till exempel Indien.

Kan driva bil

Nåväl – nu påstår det amerikanska företaget Laser Power Systems att det är möjligt att kontrollera och driva en bil med värmen som utvecklas från grundämnet Torium. Företaget har gjort experiment där mycket små mängder Torium utvecklar en laserstråle som i sin tur värmer vattenånga som i sin tur driver en liten turbin – som i sin tur driver en bil.

Enligt Laser Power Systems vd Charles Stevens motsvarar effekten från ett gram av torium effekten från 28000 liter bensin, skriver Yahoo News.