Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 sep 2015 10:08

Åsa Romson kräver svar från Volkswagen

<span>Klimat- och miljöministern Åsa Romson har kallat till möte med Volkswagen.<br></span>

Klimat- och miljöministern Åsa Romson har kallat till möte med Volkswagen.

1/2

Foto: Anna-Karin Nilsson

<span>Volkswagens kontor i Milano, Italien.</span>

Volkswagens kontor i Milano, Italien.

2/2

Foto: Luca Bruno

Nu kräver klimat- och miljöministern Åsa Romson (MP) svar från Volkswagens dotterbolag och kallar därför till ett möte.

– Jag vill säkerställa att Volkswagen Sverige ger information om i vilken omfattning det kan finnas bilar på den svenska marknaden som har manipulerad mjukvara, skriver hon i ett sms till SVT.

Tidigare under tisdagen kom Volkswagen med besked om att fem miljoner bilar med manipulerade avgasvärden återkallas från den globala marknaden. Totalt sett för hela koncernen handlar det nu om närmare elva miljoner bilar.

Prislappen för skandalen är just nu enligt analytiker motsvarande 52 miljarder kronor, enligt TT.

Läs mer här: Skandalen kan bli mycket dyr för VW

Nu kräver klimat- och miljöministern Åsa Romson svar från Volkswagen om mjukvaran även finns i svenska bilar. Därför har hon nu kallat till ett möte på miljödepartementet med Volkswagen Sverige och även Transportstyrelsen som också vill ha svar.

Regeringen och Romson sökte tidigare svar genom Transportstyrelsen redan förra veckan, men då Volkswagen svenska avdelning inte återkopplade valde man att kalla till ett möte på onsdagen.

– Jag vill säkerställa att Volkswagen Sverige ger information om i vilken omfattning det kan finnas bilar på den svenska marknaden som har manipulerad mjukvara och vad bolaget avser att göra. Är det så att de inte kan svara i morgon (läs onsdag) så vill jag veta vilka åtgärder de vidtar för att kunna svara och när de kommer kunna svara, skrev Åsa Romson i ett sms till SVT i tisdags.

Läs mer här: VW-skandalen är bara toppen på ett isberg

Romson anser också att mötet är viktigt för konsumenterna och allmänheten, eftersom detta påverkar miljön och människors hälsa, enligt SVT.

Relaterat