ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Äntligen: Seat är på väg med en vettig suv

Seats pr-chef Sanna Strömbäck och den kommande suven Ateca

Seats pr-chef Sanna Strömbäck och den kommande suven Ateca

1/1

Foto: Jan-Erik Berggren

Äntligen: Seat är på väg med en vettig suv

GENÈVE. Glöm tiden när Seat fick åka bakom Volkswagen och Skoda.

Nu har märket satt ordentlig fart - även i Sverige.

Helt nya Seat Ateca är ett verkligt hot mot klassledande Nissan Qashqai.

Ni vet hur bra Seat Leon sålt i Sverige. Bilen som är en VW Golf fast lite billigare har satt Seat på den svenska kartan igen. Och nu kommer nästa stora modelloffensiv från VW-gruppens tidigare så kritiserade märke.

Påminner om Seat Leon på vägen

Seat Ateca är en suv som ska utmana framför allt Nissan Qashqai och Hyundai Tucson. Bilen är byggd på samma plattform som Leon och som flera VW-syskon, MQB, men är första bil ut i en ny typ av teknikfamilj på den befintliga plattformen.

Det betyder att Seat Ateca kommer med alla tillgängliga säkerhetssystem och drivlinor.

– Tidigare kanske det varit så att vi saknat någon del vid lanseringen och fått tekniken först vid nästa ansiktslyftning. Nu är det inte så - vi har välutrustade bilar direkt och det är väldigt roligt att få jobba med den här produkten, säger Seats pr-chef Sanna Strömbäck.

Sanna Strömbäck har kört bilen och berättar att köregenskaperna och känslan i bilen påminner väldigt mycket om Seat Leon. Vi kan också se att interiören och instrumenteringen är lik Leon.

Säljstart redan i April

Designen påminner om den Audi använder för sina Q-bilar, speciellt från skuldran och neråt och med de markerade hjulhusen som finns på många av dagens suv:ar.

Seat har ännu inte förhandlat färdigt om priset eller paketeringen av bilarna i Sverige men det är klart att det blir säljstart redan i april och lansering strax efter sommaren.

– Det är första gången vi har en sådan tidig säljstart men handlarna är verkligen sugna på att få komma i gång och sälja den här bilen. Det finns ett stort sug efter modellen, berättar Sanna.

Seat bygger också ut sitt återförsäljarnät i Sverige och före årets slut ska det bli åtta till tio nya Seat-handlare i landet.

– Vi har haft några vita fläckar tidigare men ska nu finnas på flera platser, det är väldigt viktigt.