Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jun 2012 10:44

Alternativt bilägande

ALTERNATIV. Traditionellt bilägande passar inte alla, här är några alternativ.

ALTERNATIV. Traditionellt bilägande passar inte alla, här är några alternativ.

Foto: Thinkstock

Att ha tillgång till bil behöver inte vara synonymt med att äga bil.

Du kan prenumerera på en bil, låna bil vid behov eller vara medlem i en bilpool.

ALLT OM BILAR har träffat några bilförare som valt olika typer av bilägande.

Att själv äga sin bil passar inte alla. En del har kanske inte behov av bil varje dag utan bara vid vissa tillfällen. Andra vill veta sin bilkostnad varje månad och slippa obehagliga överraskningar. Det här har flera bilföretag tagit fasta på och erbjuder olika typer av bilägande. Toyotakunder kan sedan flera år tillbaka till exempel prenumerera på sin bil.

– Vår målsättning med prenumeration var att nå de lite yngre bilköparna som ofta köper en lite äldre bil som då är sämre både miljömässigt och säkerhetsmässigt, och vi ser just en ökad grad kvinnor och yngre som prenumererar på Toyotas bilar, säger Bengt Dahlström.

47 procent kvinnor och 53 procent män prenumererar på Toyotas bilar. Bland de vanliga billånen är siffran för kvinnor 41 procent. Snittåldern för de som väljer prenumeration är dessutom några år lägre än de som väljer Billån.

Fast månadskostnad

Prenumeranten lägger en deponi på mellan 5 000 och 10 000 kronor. Beroende på biltyp får de sedan en fast månadskostnad där försäkringen är inräknad. Det enda prenumeranterna betalar är fordonsskatt och bränsle. När de vill avsluta sin prenumeration får de tillbaka sin deponi.

– Det här är ett smart och ekonomiskt bilägande. Många har ett behov av att veta exakt vad det kostar med bil varje månad, säger Bengt Dahlström, informationschef på Toyota.

Prenumeration är särskilt populärt när det gäller de mindre bilarna. 75 procent av alla som finansierade en Toyota Aygo valde prenumeration 2011, för övriga modeller ligger snittet på 16 procent.

Tillgång utan ägande

Volvo ligger bakom Sveriges största bilpool Sunfleet som ägs av biluthyrningsföretaget Hertz.

– Vi ser en ny generation människor, framför allt unga och äldre människor som flyttar in i attraktiva innerstadsområden som efterfrågar tillgång till bil men inte vill äga och ta hand om ett fordon, säger Bo Larsen, presschef på Volvo personbilar.

Sunfleets bilpool har 17 000 kunder och finns i dagsläget på 28 orter i landet. Företaget räknar med att komma upp i 700 bilar – alla miljöklassade– under året. Sunfleets bilar står utplacerade på ett stort antal poolplatser och kan bokas och hämtas upp dygnet runt.  Nyckeln finns i bilen som kunden låser upp elektroniskt med sms, App eller Smartcard. Jämfört med många lokala bilpooler så är Sunfleets bilpool nationell. Det innebär att man som kund kan boka bilar överallt i Sverige, till samma villkor.

Som bilpoolskund hos Sunfleet kan välja mellan fast medlemskap eller ”pay and go”. Om du bokar fler än två gånger per månad så lönar det sig med ett fast medlemskap. Som pay and go medlem får du lite högre bokningsavgift och ingen rabatterad helgavgift men du betalar inte någon fast månadsavgift (i dagsläget 149 kronor per månad). Beroende på bilmodell kostar det mellan 336 och 456 kronor per dygn att låna bil genom Sunfleet.

Begagnatleasing

Volkswagen lanserade sin bilpool ”Quicar” i Hannover i slutet av förra året, men det finns inga omedelbara planer för Sverige ännu. Istället lanserar Volkswagen ett konsumentleasingprogram på begagnade gas-Passat. Utan kontantinsats och till ett fast pris på 2 475 kronor i månaden kan konsumenter hyra Passat Variant TSI EcoFuel av årsmodell 2010 och 2011 i 36 månader. Bilarna har gått mellan 2 500 – 5 000 mil. Serviceavtal och räntekostnad är inkluderad i månadskostnaden. Efter avtalstidens slut lämnas bilen tillbaka. – Vi är glada att kunna erbjuda andrahandsmarknaden en modern och trafiksäker bil med låg miljöpåverkan och jämförelsevis låg milkostnad. Vi vill göra det möjligt för fler att testa på hur det är att köra gasbil med alla dess fördelar, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige, i ett pressmeddelande.

 

Vill man inte binda upp sig på ett bilföretag eller vara medlem i en bilpool finns alltid alternativet att hyra en bil vid behov. De flesta biluthyrningsföretag erbjuder nya bilar till uthyrning, men det internationella företaget Rent-A-Wreck hyr ut billiga, begagnade bilar. Bilarna är dock inte vrak, som namnet antyder, utan är besiktigade, underhållna, av välkända bilmärken. Bilarnas ålder varierar liksom hyrpriserna.

Relaterat