Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 aug 2012 10:57

Allt fler svenskar får körkortet indraget

BILSTOPP. Fler svenskar får körkortet indraget av medicinska skäl.

BILSTOPP. Fler svenskar får körkortet indraget av medicinska skäl.

Foto: Annika Af Klercker

Antalet personer som får sitt körkort indraget av medicinska skäl ökar kraftigt. Under första halvåret i år återkallades 3 821 körkort – över 50 procent fler jämfört med motsvarande period i fjol.

Skärpta krav på att läkare har skyldighet att anmäla olämpliga bilförare är en orsak till ökningen av indragna körkort, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. I dag måste en läkare anmäla personer om de bedöms vara ”olämpliga” som förare, tidigare gällde benämningen ”uppenbart olämplig”. Skyldigheten utökades 1 februari 2012.

”Borde anmäla oftare”

Fler personer blir alltså av med körkortet efter sjukdom. Men fortfarande anmäler läkarna för sällan, anser Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen.

– Det borde vara mer krut i anmälningarna, säger han.

Fortfarande har läkare rätt att ingå en muntlig överenskommelse med patienterna om att inte köra bil. Det används lite för ofta, tycker Englund.

– Om en snäll gammal man får stroke och frun är med, och de båda är överens, så kanske det fungerar med en överenskommelse. Men sjukdomar som demens, alkoholism och psykiska sjukdomar borde anmälas oftare, säger han.

Svår sits för läkaren

Som en jämförelse nämner Englund att omkring 25 000 personer varje år drabbas av demenssjukdomar och 30 000 av stroke.

– Som doktor vill man vara hjälpsam och vänlig och göra det som är bra. Att konstatera en sjukdom och dessutom tvingas återkalla ett körkort är inte alltid så lätt, säger han.

”Formuleringarna inte huvudskälet”

Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund ser de ökande siffrorna som ett tecken på att systemet fungerar. Men de ändrade formuleringarna är nog inte huvudskälet, tror hon.

– Men diskussionen och lagändringen har satt fokus på det här. Även hos patienterna kanske det nu känns mer rimligt att läkaren tar upp ämnet, att de förstår att till exempel vissa läkemedel eller en viss typ av synnedsättning kan göra det svårt att köra bil, säger hon.

Det finns problem

Det finns också problem med att läkare har fått skärpt skyldighet att anmäla, vilket Läkarförbundet har påpekat tidigare.

– Det får inte bli så att patienter inte vågar komma in för att läkaren får ett slags samhällelig polisfunktion, säger Wedin.