Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 okt 2017 08:14

Allt fler använder mobilen när de kör bil

Foto: / Matej Kastelic

Nio av tio svenskar anser att trafiksäkerheten påverkas av mobilanvändande bakom ratten.

Trots det ökar andelen som sitter med telefonen i bilen, visar en undersökning av Bilprovningen.

Samtidigt som användandet av mobiltelefon i bilen ökar är det allt färre som hävdar att en lagstiftning mot detta skulle ändra deras beteende.

Den motsägelsefulla statistiken har tagits fram genom två enkäter som Bilprovningen gjort.

Den tidigare enkäten genomfördes 2013. Jämfört med årets enkät visar svaren att andelen som ägnar sig åt sms:ande i bilen har ökat med hela 190 procent sedan dess.

Så många som 70 procent av cirka 2000 respondenter uppger att de läser, besvarar eller skickar sms i samband med bilköring. 2013 var den siffran 24 procent.

LÄS MER: Apples nya funktion – blockerar mobilen när du kör 

Färre tror att lagstiftning hjälper

Samtidigt uppger 94 procent att de anser att trafiksäkerheten påverkas när man använder mobilen och kör bil. 2013 låg den siffran på 77 procent.

Andelen som uppger att de varit nära en olycka på grund av sitt mobilanvändande har också stigit – från 18 till 23 procent.

Trots det är det färre som i dag menar att en lagstiftning mot mobilanvändande skulle ändra deras beteende. 2013 svarade 49 procent att de skulle ändra sitt beteende om lagen förbjöd dem från att använda mobilen i bilen, i dag är den siffran nere på 41 procent.

Ändå ökar andelen som är för ett mobilförbud, visar undersökningen.

–  Lösningar som minskar behovet av att använda själva mobilen är därför viktiga som ett komplement, exempelvis tillgång till GPS-navigering och handsfree med röststyrning som gör att föraren hela tiden kan fokusera på trafiken, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Totalt mobilförbud bakom ratten snart här