Alla Volvoanställda får vinstbonus

Volvo har tredubblat sin vinst – och nu ska alla anställda belönas med en bonus.
Foto: Volvo

Alla Volvo-anställda ska få ta del av vinsten på 6,6 miljarder kronor.

- När vi räknat klart här framåt mars så blir det en bonus. Alla på Volvo har hjälpt till med det fina resultatet, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvos rekordår kommer att märkas i plånboken hos de som är anställda på Volvo. Vinsten på 6,6 miljarder ska delvis gå till en rejäl sommarbonus.

- Alla på Volvo har varit med och bidragit och det är självklart att de också ska ha en del av vinsten, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Men efter firandet kommer en tuff vardag. Fabriken i Torslanda ska ställa om för att börja bygga alla de nya modellerna. Gamla V70 ska fasas ut under senvåren för att ge plats för de nya bilarna - S90 och V90.

LÄS MER: Då levereras första exemplaren av Volvo V90

Torslanda blir bas för nya 90-bilarna

Volvo har bestämt att Torslanda blir bas för de nya SPA-bilarna, alltså 90-serien, och fabriken behöver gå för fullt för att möta den stora efterfrågan.

- Vi säljer alla bilar vi bygger och för XC90 skulle vi önska en bättre eleverans.

I år ska Torslanda-fabriken få ur sig 30-40 000 bilar av modellerna S90 och V90. Sverige vill ha 15 000 V90 för att klara sina försäljningsmål.

- Vi kommer att bygga V70 under våren skaffa oss ett lager för försäljning under hösten. Sen ska fabriken ställa om till de nya bilarna.

Under 2017 vill Håkan Samuelsson se att fabriken växlar upp till full produktion av SPA-bilarna.

Ytterligare ett par hundra nya jobb

Under 2015 anställde Volvo cirka 2000 personer i Göteborg där de flesta anställdes på det tredje skiftet i bilfabriken. Nu går fabriken för fullt men det blir ytterligare ett par hundra nya jobb i Göteborg, främst på utvecklingsavdelningen. Volvo ska använda en stor del av vinstpengarna till utveckling av den nya plattformen för de lite mindre bilarna.

CMA-plattformen utvecklas tillsammans med systerföretaget Geely Cars.

Volvo sneglar också på obligationsmarknaden men det är i dagsläget inte aktuellt med en börsintroduktion för att få in mer kapital till utveckling.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: