Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 maj 2016 12:30

Alfa Romeo Giulia är både vacker och rapp

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

1/5

Foto: David Jakobsson

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

2/5

Foto: David Jakobsson

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

3/5

Foto: David Jakobsson

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

4/5

Foto: David Jakobsson

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

5/5

Foto: David Jakobsson

BALOCCO. Det anrika varumärket Alfa Romeo missköttes under många år och har varit på vippen att falla i total glömska.

Men nu är det här – bilen som en gång för alla ska upprätta Alfa Romeos heder.

Vi har provkört den.

Och det är en spännande tid som väntar för den italienska biltillverkaren.

Italienska Alfa Romeo räknades under många år som en av de riktigt heta tillverkarna. Många av modellerna var riktiga drömbilar som nästan jämställdes med andra italienare som Ferrari och Lamborghini.

Men något hände inom Fiatkoncernen, som sedan 1986 äger varumärket. Alfa Romeo lämnades för fäfot när annat skulle prioriteras och det gick snabbt utför med den en gång så hyllande biltillverkaren. Visst, det har vid ett flertal tillfällen fattats beslut om att Alfa Romeo ska få en nystart, men det har aldrig funkat. Kanske för att ingen tidigare vågat göra den stora satsning som krävs för att lyckas. Kanske för att cheferna inte lyckats definiera vad som en gång var hemligheten bakom varumärket Alfa Romeo.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

En Alfa Romeo måste väcka habegär

Men nu verkar det vara annorlunda. Sedan ett antal år styr Sergio Marchionne koncernen och han har många gånger, med skärpa i rösten, talat om sina planer på att återuppväcka Alfa Romeo från de döda. Och hans recept på framgång är ingen hemlighet: En Alfa Romeo ska vara så vacker att den väcker begär, den ska vara bakhjulsdriven som förr och den ska vara väldigt rolig att köra. Dessutom måste den naturligtvis byggas i sitt hemland Italien.

Och nu är modellen Giulia här. Och det här är den första modellen (ja, bortsett från den svindyra sportbilen 4C) som ska klara av att leva upp till storchefen Marchionnes tuffa krav. Först och främst, bilen är vacker.

Kanske den snyggaste mellanklassedanen som finns just nu. Visst påminner den lite om BMW 3-Serie, en modell som Alfa pekar ut som sin värsta konkurrent. Men Giulia har modigare detaljer, som till exempel den sällsynt elaka fronten, som får den att sticka ut från mängden på ett helt annat sätt.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Giulia är anmärkningsvärt rapp

Alfa Romeo Giulia är också rolig att köra – faktiskt är den mer underhållande än konkurrenten BMW 3-Serie. Styrningen är anmärkningsvärt rapp och i kombination med ett fint grepp i framvagnen och ett lekfullt bakparti lockar den till riktigt aktiv körning. Samtidigt är komforten överraskande bra när vi provkör på olika typer av vägar i närheten av FCA-gruppens testanläggning Balocco. Det enda som stör är det vindbrus som uppkommer redan vid 120 km/h. Men strunt i det.

Alfa Romeo Giulia kommer till Sverige med tre motoralternativ. Det handlar om en dieselmotor på 2,2 liter och 180 hästar som passar bilen fint. Den är också tillräckligt snål för att kunna konkurrera med de bästa på marknaden, 4,2 liter per tio mils blandad körning är den officiella siffra som anges i kombination med en åttaväxlad automatlåda. Bensinmotorn på 2,0 liter och 200 hästar har dock en lite busigare karaktär som passar Giulias lynne ännu bättre.

En prestandaversion som kallas Quadrifoglio finns också. Här har Alfa Petat ner en nyutvecklad V6-motor på 510 hästkrafter, en motor som utvecklats av nyckelpersoner som hämtats in från systerföretaget Ferrari.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Måste kunna erbjuda tysk kvalitet

Men för att kunna konkurrera med Audi, BMW och Mercedes i Sverige räcker det inte med att bygga snygga bilar som är roliga att köra. Det handlar också om att ta sig upp till en kvalitetsnivå som inget av FCA:s varumärken klarat tidigare – och det handlar om att få kräsna europeiska bilköpare att våga lita på det nya Alfa Romeo.

Och kvalitetskänslan i den nya Alfan är bättre än hos tidigare modeller, även om det naturligtvis ännu inte går att sia om hur bilen kommer att klara sig över tid.

Motor och växellåda ingjuter förtroende, vi upplever inga konstiga vibrationer eller märkliga beteenden i bilen, ja bortsett från ett dovt ljud från bakaxeln i vår testbil när vi kör riktigt fort.

Interiören är också ett ordentligt lyft, helt i linje med Marchionnes önskelista. Materialen upplevs som påkostade och interiördesignen är skitsnygg. Dock har man inte lyckats nå samma helgjutna kvalitetskänsla i knappar och reglage som de tyska konkurrenterna Audi, BMW och Mercedes. Det knarrar också lite irriterade inuti bilen ibland, något som man inte behöver acceptera i de tyska bilarna.

  BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Fick fnatt – en tillfällighet?

Förmodligen är det bara en olycklig tillfällighet, men under vår provkörning fick Giulia plötsligt lite fnatt och radade upp ett antal felmeddelanden i sin display. Som sagt, förmodligen en olycklig tillfällighet. Men sånt har inte Alfa Romeo råd med nu när man vill platsa i det riktigt stora sammanhangen.

Hemma i Italien verkar den här saken med nya Alfa Romeo redan vara klar – Alfa Romeo är och förblir en stolthet för nationen. Och den nya bilen kommer med all säkerhet att bli en succé. När vi stannar på en bensinmack kommer tre män i olika åldrar fram och uttrycker passion för vår bil. En av dem frågar med spänd röst: Är den bättre än BMW och Mercedes?

Jag svarar att den är roligare och vackrare – och de verkar mycket nöjda med svaret.

Men bättre… nja. Vi måste faktiskt vänta och se.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Relaterat