Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 okt 2015 12:32

911 GT3 RS – vi testar Porsches lagliga racer

Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 GT3 RS

1/4

Foto: David Jakobsson

Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 GT3 RS

2/4

Foto: David Jakobsson

Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 GT3 RS

3/4

Foto: David Jakobsson

Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 GT3 RS

4/4

Foto: David Jakobsson

Det går inte att bygga en riktig racerbil som också funkar på vanliga vägar.

Men när vi kör nya supersnabba 911 GT3 RS är det nästan så att jag tycker att Porsche har lyckats lösa den här omöjliga ekvationen.

Men bara nästan.

Porsches supersportbil Carrera GT höll länge den tyska sportbilstillverkarens rekord på Nürburgrings nordslinga – men det slogs direkt när nya GT3 RS gjorde entré.

Bilen klarade varvet på under sju minuter och 29 sekunder.

En av hemligheterna med att bilen är så snabb runt den långa och krävande banan är att Porsche 911 GT3 RS har gjorts lättare, cirka tio kilo lättare än den ”vanliga” 911 GT3.

GT3 RS har ett lättare tak som tillverkats magnesium, en motorlucka och bagagelucka i kolfiber och ett antal andra komponenter tillverkade av diverse lättviktsmaterial.

Karossen kommer från breda 911 Turbo, men RS har fått flera speciella aerodynamiska detaljer som en spoiler med minimal markfrigång i fram och en gigantiskt ställbar vinge i bak.

GETINGBETYG I 10 PUNKTER: 911 GT3 RS

Bredaste däcken hittills

Chassit i Porsche 911 GT3 RS har optimerat och fått en något ökad spårvidd både fram och bak vilket ger ökad stabilitet jämfört med GT3.

GT3 RS har också bakaxelstyrning – som vi först såg i 911 Turbo – och en variabel diffbroms på bakaxeln. Porsche 911 GT3 RS har också de bredaste däcken av någon 911-modell hittills.

Resultatet är en sällsynt kvickstyrd bil som levererar massor av grepp. Faktiskt tror jag inte att jag någonsin tidigare kört en bil som styr in så exakt och som har så bra grepp i framvagnen.

Kraftfull boxer utan turbo

Motorn i GT3 RS är svansmonterad och självklart en sexcylindrig boxermotor. Här är den på fyra liter och saknar turboladdning – och det är en på alla sätt ljuvlig motor. Ljudet är makalöst och det finns massor av kraft i hela varvtalsregistret, även om motorn verkar trivas allra bäst när varvräknaren närmar sig rödmarkeringen.

Effekten uppges till 500 hästkrafter och vridmomentet till 480 Nm. Växellådan är en automatisk dubbelkopplingslåda som anpassats speciellt för den här versionen. Naturligtvis är bilen snabb.

Ruskigt snabb: Bakhjulsdrivna GT3 RS klarar under optimala förhållanden att accelerera från 0 till 100 km/tim på bara 3,3 sekunder, 0 till 200 km/tim tar 10,9 sekunder. Det är brutalt snabbt.

GETINGBETYG I 10 PUNKTER: 911 GT3 RS

Rejsig inredning och sexpunktsbälten

Inredningen är självklart också rejsig och matchar modellens vägegenskaper och prestanda. I GT3 RS finns riktiga sportstolar som är baserade på skalstolarna i kolfiber från supersportbilen 918 Spyder. (Grymma på bana – men sjukt obekväma till vardags.) Andra sportiga standarddetaljer är det så kallade Club Sport-paketet med skyddsbur bakom framsätena, Ingen plats kvar för det lilla baksäte som brukar finnas i 911, alltså.

Här finns också riktiga sexpunktsbälten som man kan krångla på sig om man orkar. Till vardags är dock de vanliga bältena att föredra.

I GT3 RS finns också ett antal funktioner som ska få bilen att kännas mer som en riktig racerbil. Till exempel finns här något som kallas "paddle neutral".

Det betyder att man genom att dra i de båda växlingspaddlarna samtidigt trampar ur kopplingen – som på en manuellt växlad bil. Här finns också en fartbegränsare, vilket kanske inte är så ovanligt – men här har den fått en egen knapp och kallas ”Pit Speed”. Coolt.

GETINGBETYG I 10 PUNKTER: 911 GT3 RS

Usel komfort på landsvägen

Ute på motorvägarna slutar GT3 RS dock att imponera. Visst finns här en massa komfortdetaljer som man inte brukar hitta i en tävlingsbil. Här finns till exempel läderklädda dörrar, en ordentlig klimatanläggning, en pekskärm med navigator och diverse andra funktioner – och en utfällbar mugghållare i plast. Visst, jag tar gärna en kopp kaffe när jag kör långt – men GT3 RS hamnar mycket långt ner på listan över modeller jag skulle välja för en långtur.

Komforten är usel, chassit är minst sagt stötigt och klarar inte minsta ojämnhet i underlaget. Det bullrar också en hel del från de breda däcken, vilket snabbt blir störande.

Men, är man på väg till racerbanan kanske det kan vara värt omaket. Då har man ju en nästan oöverträffat rolig upplevelse framför sig.

GETINGBETYG I 10 PUNKTER: 911 GT3 RS