Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 nya bilar säljarna försöker lura på dig

En ny bil är inte alltid en ny bil.

Ibland händer det att en ny bil är riktigt gammal. Men det vill inte bilhandlaren berätta för dig.

Här är åtta nya bilar som du verkligen ska se upp med i bilhallarna i höst.

1.  Nissan Micra

Kommentar: Nissan har lagt ner massor av miljoner på att utveckla en helt ny småbil. Nya Micra ska kunna konkurrera med bilar som VW Polo och Renault Clio. Men svenska Nissan-handlare säljer fortfarande gamla Micra-modellen och på Nissans hemsida finns ett lojalitetserbjudande där gamla Micra säljs ut för 115 000 kronor. Det borde vara ett aprilskämt. Köp för allt i världen inte den gamla bilen.
2. Kia Rio

Kommentar: Precis som Nissan så har Kia utvecklat en ny generation sin populära småbil. I Kias fall handlar det om modellen Rio och Kia visade stolt upp bilen på bilsalongen i Paris i förra veckan. 

Kia ska börja sälja nya Rio i Sverige till våren men envisas med att ha kvar sin gamla modell på hemsida och hos handlarna. Kampanjpriset är 132 900 kronor men det är bilen verkligen inte värd.

Nya Rio har en rad tekniska finesser och vi gissar att priset inte kommer att vara speciellt mycket högre när bilen når handlarna efter årsskiftet.

Vänta och köp rätt nya Kia Rio.3. Audi Q5

Kommentar: Audi brukar inte förändra mycket mellan generationerna och det är samma sak med nya Audi Q5. Modellen är världens mest sålda premium-suv i mellanklassen och är alltså till och med en större succé än Volvo XC60, som säljer bäst i Europa.

Den utgående versionen av Audi Q5 säljs för ett frånpris på 357 800 kronor. Inget dåligt köp - inte som Micra och Rio - men med tanke på att det inom kort kommer en helt ny Q5 till bilhallarna så är det ändå ett köp som vi kan avråda ifrån.

Audi ska vara det tekniskt innovativa märket inom VW-gruppen vilket betyder att varje generation tar stora kliv rent tekniskt - så också med Q5. Avvakta och köp Q5:an till våren i stället.4. Opel Insignia

Kommentar: Opel kallar fortfarande modellen Insignia för "flaggskeppet" i modellprogrammet. Hmm. Opel kommer att visa sin nya Insignia på bilsalongen i Genève - vi trodde att vi skulle få se den i Paris men tji fick vi - och det är verkligen inte någon liten mindre designuppdatering det handlar om.

Nya Opel Insignia är samma språng som när Opel bytte ut Astra förra året. Det handlar om stora viktbesparingar och mycket bättre köregenskaper.5. Citroën C3

Kommentar: Det är många som gillar Citroën C4 Cactus och Citroën har medvetet fortsatt med sin strategi där bilarna blir mer och mer avskalade och enkla - utan att tappa i teknisk prestanda.

Nu har Citroën presenterat en ny Citroën C3 som kör i Cactus hjulspår. Det är enkelt, roligt, personligt och avskalat. Väldigt mycket annorlunda jämfört med den lite tråkiga C3 som vi sett så här långt.

Men det hindrar inte Citroën-handlarna från att försöka kränga de sista gamla C3:orna som nya med ett frånpris på 119 900 kronor.6. Renault Scenic

Kommentar: Renault är ärliga på sin hemsida www.renault.se när de berättar om nya modellerna Clio och Megane och att de fortfarande säljer den äldre versionen av Megane Sport Tourer GT. Men de avslöjar inte att även Scenic inom kort är i äldsta laget. Det kommer snart en helt ny Scenic vilket kommer att göra den förra generationen riktigt gammal över en natt. 

Ändå säljer Renault med gott samvete "nya" Scenic:er med ett frånpris på 183 900 kronor. Vänta hellre till den nya versionen kommer så får du en ny Scenic - på riktigt.7. Peugeot 5008

Kommentar: Peugeot står mitt i ett stort modellskifte där bilmodell efter bilmodell ska förnyas. Främst har Peugeot förbättrat köregenskaperna, komforten, designen och interiören. Det mesta av det viktigaste är helt nytt på Peugeots nya generation av bilar.

I år har det varit mycket snack om nya lill-suven 3008 - en bil som många svenska bilköpare kommer att gilla. Men om bara ett par månader så kommer nya 5008 - en större suv med sju platser.

Det är stora designförändringarna på nya 5008 vilket bara det kommer att göra att den utgående modellen känns gammal. Ändå säljer Peugeot 5008:or som helt nya med ett frånpris på 189 900 kronor.

Men spara de pengarna en stund och köp den nya Peugeot 5008 i stället.8. Mitsubishi Space Star

Kommentar: Mitsubishi  har i år visat en ny Space Star. Och här handlar det inte om något stort modellbyte. Istället handlar det om den bil som fått allra sämst betyg under det senaste årets biltester.

136 800 kronor för en bullrig, vinglig och skakig småbil gillade vår testförare inte alls. Space Star fick

en geting i kategorierna köregenskaper och komfort och efter bara en trea och flera tvåor blev det totalt låga 19 av 50 getingar.

Det finns många småbilar som är bättre än Space Star, ja, så gott som alla faktiskt.

Annons: