Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

7 sätt att meditera bort stressen i bilkön

Genom att meditera kan du hantera din stress i trafiken.
Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Känner du ilskan & paniken bubbla upp i dig när du sitter fast i bilkön?

Här är 7 meditationssätt för att hantera stressen och nå harmoni i ditt pendlande.

Först ska det konstateras – det är ingen bra idé att djupmeditera när du kör bil. Men det går faktiskt att träna meditation i ett fullt vaket tillstånd. Och då passar ju tiden i bilen alldeles utmärkt - speciellt om du i vanliga fall ganska ofta upplever tiden där som stressande.

Hur ska du då börja din träning i bilmeditation? Jo, kolla in de här 7 sätten från sheknows.

1. Sitt i tystnad

Stäng av radion och musiken från din mobil. Lyssna på ljuden omkring dig - trafiken och bilsignaler. Fokusera på ljuden och låt dem inte falla ut i ljudbildens periferi.

2. Stäng av mobiltelefonens ringsignal

När din smarta telefon är ljudlös och lagd utom räckhåll så minskar du frestelsen att hela tiden titta på den.

3. Känn av din kropp

Med musiken avstängd och inget telefonsamtal i gång så är det läge att lägga märke till din egen kropp. Spänner du axlarna och käken? När du hittat stressen i din kropp så tar du tre djupa andetag - med fokus åt varje spänt läge i din kropp – och säg åt dina muskler att slappna av.

LÄS MER: Gör testet för att få reda på vem du är i trafiken

4. Tävla inte

Är du på motorvägen så lägg dig i högerfilen och kör lite långsammare än fartgränsen. Om du känner en lust att tävla med andra förare - fall inte för det. Undvik att passera långsamma bilar och strunta i eventuella otrevliga förare.

5. Önska andra gott

Om du ändå blir störd av en annan bilförare så försök att ägna den personen goda tankar. Säg "Jag hoppas du får en bra dag". Bra att testa - även om du inte är en aggressiv förare själv.

6. Djupandas vid rött ljus

Håll inte andan eller hyperventilera när du kör omkring, men kommer du till ett trafikljus och det visar rött så passar det utmärkt med lite andningsövningar. Och tänk stort i dina andningar. "Andas ut oceanen - och andas in vinden." Gör det tre gånger när du trafikljuset visar rött.

7. Pausa innan du kliver ur bilen

När du dit du skulle, stänga av bilen och ta en 30 sekunder lång paus. Fokusera dina tankar på vad du hoppas lyckas med under dagen – och vad du vill ta med till dina nära och kära när du ser dem igen. Avsluta med att önska dig själv allt gott, innan du öppnar bildörren.

Naturligtvis passar de här övningarna bra även på sega tåg, trånga tunnelbanor och krängande bussar. Känn in omgivningen (extra lätt på tunnelbanan) och din kropp. Tänk goda tankar och fokusera på din andning.

Det är lätt att tänka att enda sättet att fly stressen är att stänga ute allt – när vägen till harmoni ibland faktiskt är precis åt andra hållet.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: