Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 jun 2014 07:00

7 bra teknikprylar som gör ditt billiv lättare

Litet extra batteri, PNY Fancy 5200mAh.

Litet extra batteri, PNY Fancy 5200mAh.

1/7

Dubbel billaddare, PNY Dual Car Charger.

Dubbel billaddare, PNY Dual Car Charger.

2/7

Lurar i örat, Jay.

Lurar i örat, Jay.

3/7

Lurar på huvudet, Urban Ears.

Lurar på huvudet, Urban Ears.

4/7

Handsfree, Plantronics Voyager Edge.

Handsfree, Plantronics Voyager Edge.

5/7

Spåra bilen, Trackunit.

Spåra bilen, Trackunit.

6/7

Bästa boxen, Thule Touring 700.

Bästa boxen, Thule Touring 700.

7/7

Snart är det semester - bilsemester.

Och redan nu får många panik när de tänker på fyra veckor utan internet, laddare och lurar.

Men lugn - vi ska hjälpa till. Här är sju bra teknikprylar som gör livet i bilen lättare i sommar.

1. Litet extra batteri

Du har säkert redan upptäckt att det är för få eluttag i din bil - till och med när ni bara är två personer i bilen. När ni blir fyra eller fler som ska ladda telefoner och läsplattor blir det ännu svårare att få tillräckligt med elkraft.

PNY har en rad små extrabatterier där vi testat Fancy 5200mAh. Batteriet laddas via en vanlig micro-usb som passar de allra flesta kontakter. Det finns två usb-uttag för 5V/2A och du kan alltså ladda två telefoner eller läsplattor samtidigt. Batteriet räcker för att ladda minst två telefoner och det laddas upp snabbt från ett vägguttag eller en dator.

Jag har använt batteriet under flera resor och det är speciellt bra under långa flygningar eller som sagt i bilen när det är flera som vill använda 12-voltsuttaget.

Ett extra plus för att batteriet är litet 70x70x23 mm och vikten är låga 139 gram.

PNY har också ett ännu mindre batteri med ett uttag.

Priset för det större batteriet är 279 kronor.

2. Dubbel billaddare

Om du inte vill ha ett extrabatteri så är en lösning att använda en dubbelladdare. PNY Dual Car Charger har två usb-utgångar, en för 2,1 A och en för 1 A. Alla som använt en 1-2:a i ett vanligt enkelt vägguttag vet hur användbart det är. Och här är lösningen på problemet att du vill använda flera telefoner eller läsplattor vid en sittplats i bilen.

Dubbelladdaren kostar 149 kronor.

3. Lurar i örat

Nu är det slut med kabeltrasslet i resväskan eller bilens mittkonsol. Jays hörlurar för att stoppa in i örat är utrustade med platt ljudkabel vilket gör att den inte trasslar sig.

Jays-lurarna finns till telefoner med olika operativsystem och kan styras med en enkel och lättarbetad kontroll på sladden. Med de här lurarna kan du få en stund för dig själv i bilen.

Ett problem med de platta sladdarna är att de känns lite tunga vilket gör att själva luren lätt ramlar ur örat. Men kan du fästa sladden i axelhöjd så minskar problemet.

Priset för Jays Two är 290 kronor.

4. Lurar på huvudet

Lite coolt rosa hörlurar gör att du sticker ut. Hörlurarna kommer från Urban Ears och modellen Humlan kostar cirka 450 kronor. De sitter väldigt bra på huvudet och ger ett bra ljud utan att kännas för varma. Det är enkelt att ställa in storleken på luren och sladden är i samma färg som hörlurarna.

Lurarna levereras med en snygg nätpåse som håller ordning på lur och sladd.

Jag tycker att Urban Ears mycket väl motsvarar mina förväntningar och de har snabbt blivit en favorit. Ett extra plus till att muffen närmast örat kan plockas av och tvättas.

5. Handsfree

Nu är det inte längre tillåtet att använda mobilen i bilen - om det påverkar själva körningen. Många bilar är utrustade med bluetooth och handsfreeutrustning. Men även i gamla bilar går det numera smidigt att få till en handsfree som är användbar.

Plantronics tillverkar flera olika typer av headset med bluetooth. Senast är lilla snygga Voyager Edge som kostar en dryg tusenlapp. Edge levereras med en laddhållare där du fäster in delen själva luren och mikrofonen när den ska laddas, men det går också att ladda den direkt. Fördelen med Edge är att den är mycket liten och därmed är den mer användbar. För det är inte alla som vill gå runt med en stor mikrofon i ansiktet.

6. Spåra bilen

Med trackunit kan du hålla koll på var din bil befinner sig - hela tiden. Med hjälp av ett program till din dator kan du också ställa in olika larmfunktioner - till exempel att du får ett sms om bilen lämnar Sverige. Kan vara bra på semestern om du lånar ut din bil eller om du i efterhand vill veta exakt var du åkt - din resrutt.

Trackunit kostar några tusenlappar - det finns olika nivåer på de tekniska möjligheterna - men det kan det vara värt om du verkligen vill veta exakt var din bil befinner sig i världen.

7. Bästa boxen

Thule är marknadsledande när det kommer till takboxar. Och hur du än packar och hur lite prylar du än vill ha med dig på bilsemestern så kan du räkna med att du behöver mer plats. Här är nya Thule Touring 700 som rymmer 430 liter. 700 syftar i stället på bredden, 700 mm.

Eftersom boxen inte är fullbredd så kan du få plats med en cykelhållare bredvid.

Thule har också utvecklat boxens fästen som nu enkelt skjuts ner i en skåra i boxens golv för att gripa om takräcket. Observera att räcket på bilen inte är färdigmonterat - det saknas skydd och låsanordning.

Vi testar i sommar Thule Touring 700 på en Mitsubishi Outlander och då blir lasthöjden i högsta laget. Vi kan då rekommendera att montera boxen på ena sidan av bilen för att du ska kunna lasta i och ur enklare.

Rekommenterat pris för Thule Touring 700 är lite drygt 4500 kronor. Vi har hittat priser från 4250 till 4790 kronor nu inför semestern.

Relaterat