Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

5 galnaste husbilarna på campingplatsen

Det rullande slottet.
<p>Uppfinnarens superavancerade KiraVan.</p>
Den rullande yachten.
Husbilen som också är en husbåt.
Skåpbilen som förvandlas till husbil.
1 / 9

Vill du synas på campingen i sommar?

Med de här husbilarna lovar vi att du kommer att dra på dig en hel del uppmärksamhet.

Det rullande slottet

Herrgårdsvagnar har man ju hört talas om. Men ett rullande slott?

När den Nya Zeeländska familjen byggde sin husbil skapade de något som passar vilken monark som helst. Det började med en gammal lastbil – och sen spårade det snabbt ut. När bilen står uppställd ser den ut som ett gammalt slott.

Vid sidan av den spektakulära designen finns här också många spännande finesser som solpaneler som står för elförsörjningen, regnuppsamlare som står för vattenförsörjningen och en komposttoalett. Här finns också dusch, tvättmaskin och ett fullstort kök. På taket hittar vi en ordentlig altan med hammock – och ett badkar.

Uppfinnarens superavancerade KiraVan

KiraVan kan vara världens absolut galnaste husbil.

Uppfinnaren Bran Ferren ville ut och se världen tillsammans med sin fyraåriga dotter. För den resan dög inga vanliga husbilar, så han bestämde sig för att bygga en egen.

Enligt uppgift ska ett stort antal experter ha blandats in i projektet och slutnotan ha landat på flera miljoner dollar. Dragbilen är en ombyggd Mercedes Unimog som drivs av en sexcylindrig dieselmotor. För att ekipaget ska klara alla typer av terräng har dragbilen stora hjul och en rejäl markfrigång, naturligtvis också fyrhjulsdrift. Alla däcken är förstärkta med kevlar för att minska risken för punkteringar.

Totalvikten är på drygt 23 ton och fordonets totala längd är 16 meter, inklusive en motorcykel i en hållare längst bak.

Den rullande yachten

Har du 19,2 miljoner undanstoppade i madrassen? Då kanske du är intresserad av den här superlyxiga husvagnen, som kan beskrivas lite som en yacht på land. Den summan fick nämligen en köpare från Dubai ge för det flådiga campingboendet från österrikiska Marchi Mobile.

EleMMent Palazzo, som den heter, är förmodligen världens dyraste husbil. Men för pengarna får man en tvåvåningspjäs på 12 meter med flera sovrum och ett vardagsrum med eldstad och 40-tums tv. Dessutom rymmer husbilen både bar och välutrustat kök.

Husbilen som också är husbåt

Om den ovan nämnda husbilen liknar en yacht på insidan bär den här några av egenskaperna. Den amerikanska familjens bil kan inte bara köra på vägarna, den kan också köra ner i vattnet om det skulle behövas.

Väl i vattnet kontrolleras den med hjälp av roder i kombination med hjulen, och toppfarten ligger på sju knop. Baktill finns en badbrygga och dusch med varmvatten, medan taket kan användas som soldäck.

Skulle man vilja ha ett släp så finns det också som flytande modell.

Skåpbilen som förvandlas till husbil

I det lite folkligare segmentet finns Volkswagen Doubleback. På utsidan ser den ut som en vanlig Volkswagen Transporter, men med ett knapptryck blir den desto mindre diskret.

Inuti bilen finns nämligen ett rum som fälls ut och gör den nästan dubbelt så stor. Och har du den vanliga versionen av Transporter behöver du inte oroa dig, för företaget Doubleback kan enkelt omvandla din bil till det kompakta campingfordonet med samma namn.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: