Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

5 fallgropar som kan förstöra bilsemestern

Spekeröds rastplats har pekats ut av polisen som ett fast tillhåll för vägpirater.
Foto: Robin Aron
Vägarbeten kan skapa bilköer – och förstöra allt på bilsemestern.
Foto: Sara Strandlund
GPS:er går inte att lita på till 100 procent.
Foto: Getty images
Det händer att din bil går sönder.
Foto: Thinkstock
Bilhyran är sällan så enkel som den verkar.
Foto: Thinkstock

En bilsemester kan vara en familjedröm med massor av tid för familjen, många mysiga utflykter och du kommer att se mycket på kort tid.

Men en bilsemester kan också utvecklas till rena mardrömmen.

Här är de fem saker vi verkligen vill varna för.

1) Vägpirater

Det är hemsk tanke att det finns bovar som bara ligger och väntar på tillfälle att slå till mot både dig och mig. Men världen är hemsk.

Vägpiraterna finns utmed de stora vägarna och på alla typer av rastplatser. Åker du långt kan det vara frestande att sova ett par timmar i bilen men tänk på att du är väldigt oskyddad i den. Och piraterna vet förstås att du reser med alla dina saker. Ser du misstänkta personer längs vägen som påkallar trafikens uppmärksamhet rekommenderar polisen att du tipsar dem, och att helst inte stanna.

Reser du med husbil eller husvagn är du inte mer skyddad - snarare tvärtom. Dörrar och lås i husbilar och husvagnar är enkla att bryta upp.

Det finns bra larm för husbilar och husvagnar men ta inga risker - inga prylar i världen är mer värda än din fysiska hälsa.

Att vara flera fordon tillsammans är ett annat bra tips, se till att hälsa på eventuella rastgrannarna och håll utkik.

2) Vägarbeten

Ni har gjort upp en tydlig plan för resan. Ofta bokat hotellrum och funderat på den bästa logistiken för besök på museer och vattenland. Och så förstörs allt i en lång och stillastående bilkö på motorvägen. Om ni kör på autobahn är inte som förr då det gick att bestämma snittfarten och därmed restiden. I dag är det många mil med hatighetsbegränsning och många mil med vägarbeten, vilket även gäller sommar-Sverige. Det är heller inte alls säkert att din dyra GPS varnar dig tillräckligt bra och på rätt sätt - trots försäljarens löften.

Ett tips är att ha extra marginal och helt enkelt räkna med förseningar. Se till att alltid ha både bil och matsäcken vältankad, och gott om frågesporter och andra tidsfördriv att ta till om det blir timmar i bilkö.

3) Trilskande GPS

Dagens GPS-utrustning är riktigt bra med uppdaterade kartor och system som varnar för köer och vägarbeten. GPS:en kan också hitta det mesta som finns.

Men.

Tyvärr går de inte alltid att lita på till 100 procent. Det har hänt mer än en gång att GPS:en inte alls varnat för kö eller att kön som den varnade för gällde en väg vid sidan om. Det har också hänt mer än en gång att GPS:en visat till rätt adress men att det finns flera vägar med samma namn.

Vårt tips blir därför att dubbelkolla GPS:ens information och alltid ha en gammeldags vägkarta till hands som backup.

4) Trasig bil och bilolycka

Jo - det händer att din bil går sönder. Och plötsligt blir det väldigt svårt att hitta rätt verkstad. Beroende på var du är i världen är det olika lätt att hitta rätt verkstad och att få veta hur mycket reparationen kostar.

I dag har många tillverkare någon form av världs- eller europaassistans. Men ha alltid med dokumentation som bilens registreringsbevis och kontaktuppgifter till en svensk verkstad och gärna till importören. Glöm heller inte försäkringspapprena och det gröna försäkringskortet - både från ditt försäkringsbolag och vagnskadegarantin som du eventuellt har hos biltillverkaren, om det är en nyare bil.

Händer det en trafikolycka är det också viktigt att lösa alla eventuella konflikter på plats och få underskrifter av alla inblandade. Det här är inte lätt eftersom du ofta är utsatt för stress och kanske inte kan prata rätt språk med de andra inblandade. Behåll lugnet och ha ordning på dina egna papper på bil och eventuellt husvagn. I vissa länder ska polis tillkallas om det uppstått personskador, ett tips som ibland är bra även i övriga fall. Vid resa i Europa rekommenderas man som EU-medborgare att ha med sig sitt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan, vilket ger rätt till nödvändig vård vid sjukdom eller olycka.

5) Hyra bil

Fly-and-drive är ett populärt sätt att resa. Du slipper sitta mil efter mil på motorvägar för att nå ditt resmål vid till exempel Medelhavet. Men bilhyran är sällan så enkel som den verkar på företagets olika bokningssajter. Att teckna rätt försäkring och slippa betala hutlösa priser för extra försäkringar och onödiga tillbehör är både krångligt och svårt. I vissa länder krävs en deposition på ett kreditkort vid hyra, och då accepteras inte alltid ett vanligt bankkort.

Läs mer om nyttiga tips för att hyra bil här: 11 saker att tänka på när du hyr bil på semestern.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: