Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

4 av 10 svenskar: Helt okej att cykla full

Efter två glas vin tycker fyra av tio att det är okej att sätta sig bakom styret, och en av fyra har inga problem med att trampa i väg efter tre glas vin.
Foto: ISTOCKPHOTO
När det gäller bilkörning är vi däremot mer restriktiva.
Foto: ISTOCKPHOTO

Svenskar har en avslappnad inställning till att cykla berusad, enligt en undersökning genomförd av Bilprovningen och MHF.

Var fjärde tycker att det är okej att sätta sig bakom styret efter tre glas vin.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, och Bilprovningen har undersökt svenskarnas inställning till alkohol och cyklar. Och enligt enkäten har vi en ganska avslappnad inställning till att cykla efter ett par glas.

"Oroväckande"

Sex av tio tycker att man kan cykla efter ett glas vin. Efter två glas vin tycker fyra av tio att det är okej att sätta sig bakom styret, och en av fyra har inga problem med att trampa i väg efter tre glas vin.

– Vi värnar om en säker trafikmiljö. Därför är det oroväckande att så många kan tänka sig att cykla efter tre glas vin, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

När det gäller bilkörning är vi betydligt mer restriktiva. Men fortfarande tycker 14 procent i enkäten att man kan köra bil efter ett glas vin. Andelen är dubbelt så hög som föregående år, men har utvecklats positivt i förhållande till tidigare år då den stadigt legat på 30 procent.

LÄS MER: Nytt vapen mot rattfylla testas

Stort stöd för nykterhetskontroller

Det finns en stark opinion för nykterhetskontroller enligt enkäten. Nio av tio är positiva till automatiska alkobommar vid färjeterminaler, och lika många vill se fler nykterhetskontroller efter våra vägar. 65 procent tycker också att alla bilar i Sverige borde ha alkolås.

– Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri. Det massiva stödet från bilisterna för alkolås och nykterhetskontroller är därför oerhört glädjande och inspirerande, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här

FAKTA

Enkäten genomfördes på Bilprovningens och MHF:s webbplatser den 29 april-17 juni 2016. Den besvarades av sammanlagt 420 personer, varav 56 procent av män och resten kvinnor.

Annons: