Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jan 2009 10:50

Uppdaterad 7 jan 2009 16:22

11 tips om USA-import

MIAMI/CLEARWATER. Skaffa en överblick.
Bestäm dig.
Kolla upp.
Handla - med kontanter.
Noggranna förberedelser sparar både tid och pengar.
Börja med att skaffa en överblick genom några av de många sajterna för begagnade bilar (eller googla ”used cars USA”). Är du på plats i landet hittar du gratistidningar överallt med tusentals bilar till salu. Och förstås i den lokala tidningen och i praktiskt taget alla andra media.
Bilar finns överallt. Ändå kan den mest rutinerade bilmänniskan lätt bli frustrerad över det stora utbudet. Det känns ibland som oceaner av bilar när man besökar ett typiskt bilhandlardistrikt.
– Jag hade en grupp svenskar här, vana vid att handla och meka med bilar. ”Var e´bilarna” frågade de. De visste vad de letade efter men såg inte skogen för alla träd, säger Tomas Karlsson, svensk bilhandlare i Clearwater.

Framfusiga försäljare

Du bör veta vad du letar efter. Och vad bilen får kosta. Sedan är det bara att kolla upp vad som finns. Var och till vilket pris.
Genom bilhandlarnas annonser får du en aning om vad bilhandeln tycker att de begagnade bilarna är värda. Om du tycker att svenska bilförsäljare är framfusiga – vänta tills du mött deras amerikanske kollegor...
Svenskarna får storstryk, det är rena hästhandlarfasonerna här. Men några besök hos diverse bilhandlare är lärorika.

Bäst att pruta

Kom ihåg att det utannonserade priset aldrig gäller. Det är i praktiken 15–20 procent högre på grund av skatter och en särskild försäljningsavgift. Du ska förstås pruta så mycket som möjligt. Möjligtvis kan man vara nöjd om det slutgiltiga priset stannar vid det ursprungliga annonspriset. Men helst lägre, förstås.
Effektivaste överblicken finns på internet. Här samsas bilhandlare med privatpersoner.
Är du själv tillräckligt kunnig och allround vad det gäller bilar och bilhandel i största allmänhet, ska du naturligtvis botanisera bland privatannonserna. Det är här du kan göra fynden, speciellt efter finanskrisen där många tvingas göra sig av med sin andrabil. (Man ser ovanligt många bilar till salu på gräsmattorna framför amerikanska hus nu för tiden.)

Kontanter gäller

Trots att vi är i kreditkortens förlovade land är det kontanter som gäller om du handlar privat och hos mindre bilförsäljare. Du blir en bättre prutare med sedlar. Men var försiktig – skylta inte med dina pengar.
Nästan all handel med begagnade bilar sker på bilauktioner. Bara i Florida arrangeras auktioner praktiskt taget dagligen runtom i delstaten. Det är här de riktigt låga priserna finns. Men tyvärr bara för auktoriserade bilhandlare. Här byter tusentals fördon ägare varje vecka. Vill man komma åt auktionsobjekten får man anlita en agent, och det är här våra svenska bilhandlare kommer in i bilden (se artikel här intill).
Då och då anordnas specialauktioner för privatpersoner. Men dessa är ytterst sällsynta och kan till exempel vara för veteranbilar eller om ett bilföretag bestämt sig för att drastiskt minska sin bilpark eller när hyrbilsföretagen vill göra sig av med hundratals äldre modeller.

Relaterat