Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 sep 2015 10:43

11 miljoner bilar har fuskmjukvara

Bilarna som omfattas av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015. Än så länge omfattas bara bilar med dieselmotorn 2,0 TDI.

Bilarna som omfattas av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015. Än så länge omfattas bara bilar med dieselmotorn 2,0 TDI.

Foto: VW

Volkswagens aktie dyker efter gårdagens avslöjande om förfalskade miljösiffror – nu avgår vd:n Martin Winterkorn, enligt Tagesspiegel.

Han väntas ersättas av Porsches vd Matthias Müller.

Över 50 miljarder kronor har avsatts för att täcka skandalkostnaderna.

På fredag sparkas Martin Winterkorn från sin vd-post för Volkswagen, enligt källor till den tyska tidningen Tagesspiegel.

Att han avskedas kommer som direkt följd av avslöjandet om att biljätten fuskat med sina utsläppssiffror – på hela 11 miljoner bilar världen över.

Nu uppges Porsches vd Matthias Müller ta över Winterkorns vd-plats, enligt flera medier.

Aktien störtdyker

På tisdagen meddelade Volkswagen att hela 11 miljoner bilar världen över har utrustats med mjukvaran som är programmerad för att lura miljötester. Dessutom berättade de att företaget avsatt kring 54 miljarder kronor, eller 6,5 miljarder euro, för att täcka kostnaderna för den pågående skandalen.

Som om inte det var nog fortsätter Volkswagens aktie att störtdyka på Frankfurtbörsen under tisdagen. Vid 13-tiden är den nere med över 20 procent.

VW riskerar straffavgift på 150 miljarder

Volkswagen, som försäljningsmässigt är världens största biltillverkare, riskerar att tvingas betala motsvarande 150 miljarder kronor i böter, på grund av de manipulerade utsläppssiffrorna från koncernens populära dieselmotorer 2,0 TDI.

De aktuella bilmodellerna ska, enligt den amerikanska statliga myndigheten Environmental Protection Agency, EPA, ha varit utrustade med en dold mjukvara. Under tester ska den ha satt motorerna i ett miljöläge som reducerat utsläppen, sedan ska de ha återgått till sitt normalläge.

Rör sig om bilar i USA

Bilarna som omfattas av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015. Alla bilarna har den aktuella dieselmotorn under huven.

Än så länge rör det bara bilar i USA, och amerikanska myndigheten EPA har beslutat att testa om andra tillverkare på hemmaplan manipulerat sina utsläppssiffror.

LÄS MER: Skandalen blir mycket dyr för Volkswagen

Relaterat