10 tips vid båtköpet

Funderar du på att köpa din första båt? Det är inte helt lätt, eftersom fallgroparna på vägen till böljan är många.

Men med benäget bistånd av experterna på nya facktidningen Praktiskt Båtägande har vi satt ihop en checklista med tio punkter för nybörjaren.   

1 VILKEN BÅTTYP?

  Låt inte drömmen skena i väg med förnuftet. Fråga dig själv: Till vad ska jag använda båten, hur ofta och för hur länge åt gången? Kanske är det bara för en tur ut i skärgården över dagen, eller kort resa till den mysiga sandstranden med övernattning i tält. Då räcker det med en enkel styrpulpetbåt. Är det långa sommarsemestrar till sjöss som hägrar, måste det till en båt med kabin eller en mindre segelbåt med kojer.   

2 ÄN STORLEKEN, DÅ?

  Resonera på samma sätt som när du skaffar hus eller lägenhet. Om man bara är två, så köper man väl inte en båt med kojplatser för de eventuella vänner man har med sig en gång vartannat år.   

3 NY ELLER BEGAGNAD?

  Plånboken styr. Eftersom en bättre begagnad båt inte är mycket sämre - men billigare - än en ny, är det stor efterfrågan på begagnade. Som därmed inte är så billiga som de borde vara... Kända märken, som Nimbus och Maxi, ligger högt i andra hand. Det finns till och med båtar som ökat i värde genom åren. Som en Hallberg Rassy 352. Ny 1982 stod den i 450 000 kronor, för något år sedan såldes den för drygt 700 000 kronor! Båtar i ferrocement och självbyggen i stål, däremot, rasar stort i värde.   

4 HAR VI RÅD? 

 Inköpspriset är en sak, resten en annan... Låneränta, bryggplats, underhåll, försäkringar med mera kan bygga på med 10-20 000 kronor per år för en normalstor båt. Försäkringspremien för en begagnad motorbåt av typen Ryds Camping, där värdet är 70 000 kronor och ägaren är 45 år, är i Stockholmstrakten cirka 2 000 kronor/år. En segelbåt av typen Maxi kostar bara drygt hälften att försäkra. Skälet är enkelt - motorbåtar är mer stöldbegärliga än segeldito.   

5 LÅNA TILL KÖPET?

  Pengar finns att låna även till båtköp. Men spara in ett par procentenheter i ränta - och tusenlappar - genom att om möjligt baka in det i fastighetslån. Undvik de så kallade telefonlånen till superhög ränta!   

6 KÖPA AV VEM?

  Tryggare och dyrare, eller osäkrare och billigare - det är frågan. Fynden kan du sannolikt bara göra genom privatköp. Men å andra sidan har båthandlare genom konsumentlagarna ett säljaransvar. Det gör det lättare att häva köp om inte varan håller vad som lovades.   

7 VARNING!

  Vid privatköp gäller det att hålla brallorna uppe med både hängslen och livrem. Skälet är den nya lag som träder i kraft 1 juli. Då går det inte längre att försvara ett köp av stöldgods med att man handlat i god tro. Ajöss med den båten! Kontrollera med Larmtjänst 08-783 74 33 eller sjöpolisen i Stockholm eller Göteborg om du misstänker något skumt bakom det alltför låga priset "vid en snabb affär"   

8 VAR HITTA DEN? 

 Under "Båtar etc" i Gula sidorna redovisas försäljningsställen av nya och gamla båtar. I facktidningarna annonseras en mängd privatförsäljningar. Det går också bra att hitta objekt på nätet. Några exempel på sajter:  www.batborsen.comwww.boatshop24.comwww.yachtworld.com och så klart även här på Expressen.se: www.expressen.se/batborsen

9 ÄR DEN OKEJ?

  Båten kan vara en skönhet vid ett första påseende. men... Är du fullständig novis på flytetyg, kan det betala sig att anlita en besiktningsman. Besiktningsmännens riksförening har representanter i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i Örnsköldsvikstrakten och Kristinehamn. Info på telefon 070-496 33 28 eller www.besiktningsmannen.se

10 PRUTA!

  När du funnit din båt - och nu talar vi om privatköp - kan en besiktningsman avgöra ifall priset är det rätta. Vidare går det själv att få hum om det genom att kolla handlarnas prislistor. Sen gäller det att ha fingertoppskänsla. Säljaren kan vara typen som som sätter ut "rätt pris" direkt. Men vanligast är att han kör med en rejält tilltagen prutmån. Har du is i magen och inte sitter i sjön - hoppsan! - med båtköpet, kan du få ner priset med 10-20 procent och kanske mer. Undvik att ge dig in i budgivning.

Annons: