Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 tips: Så fixar du mys till barnen i bilen

Om du följer ALLT OM BILARS råd så kan det bli en bra bilresa för barnen...
Foto: Thinkstock
...annars så kan det sluta i sura miner längst bak i bilen.
Foto: Thinkstock

Bråk, tjat och spring i benen.

Långa bilresor med hela familjen kan bli en pina.

Men med lite fantasi och bra planering kan de där timmarna på vägen bli riktigt trevliga.

Här är våra bästa tips.

Spännande delmål

Sverige är på många sätt ett spännande land, om man letar lite finns det roliga saker att uppleva nästan överallt. Låt ungarna vara med och utforma dagen och planera tillsammans in något eller några delmål längs vägen. Kanske finns det en gammal spännande borg att utforska? Kanske ligger det ett lekland eller en simhall längs med vägen?

Gör det mysigt

Ta av barnen skor och jacka, ladda med en gosig filt – och se till att barnen slipper trängas med packning i baksätet.

Film i baksätet

En dvd-spelare är sällan att rekommendera som barnvakt – men i bilen kan en bra film göra under. För dryga tusenlappen kan man köpa en dvd-spelare med extraskärm. Satsa på hörlurar också så slipper de vuxna i bilen höra.

En iPad eller en mobiltelefon funkar så klart också.

Rätt temperatur

Det är inte roligt att resa om man är för varm eller för kall. Var noga med att det är rätt temperatur i baksätet. Om det behövs – hitta en bra kompromiss mellan fram- och baksäte.

Res i rätt tid

Att stressa lönar sig aldrig. Stressade förare utsätter sig ofta för onödiga risker i trafiken. Stressade förare blir också ofta otrevliga. Om man inte planerar för tajt och låter resan ta den tid den tar blir stämningen ofta bättre i bilen.

Godis – även om det inte är lördag

Det är sällan så motiverat att ge barn godis som när de ska åka bil länge. Välj dock rätt godis, kletig choklad kan till exempel ställa till det rätt ordentligt när den blir liggande på bilens klädsel. Undvik också klubbor, de kan hamna i halsen vid en eventuell olycka.

Stanna ofta

Alla behöver röra på sina kroppar, det gäller framför allt barnen. Stanna ofta och låt dem rasa av sig. Då blir det lättare att sitta still i baksätet.

Lek lekar!

Det finns många olika billekar som man kan ägna sig åt under färden. Ett exempel är att räkna bilar man möter. Alla får välja varsin färg – först till 50 vinner.

Lyssna på ljudbok

En bra ljudbok kan rädda vilken resa som helst. Välj inte en för kort bok – den ska ju räcka länge.

Picknick bättre än burgare

Det verkar ju så smidigt att bara stanna till på en av de hamburgerrestauranger som ligger längs vägen. Men det blir inte alltid så trevligt. När det är många ute på vägarna är det ofta också trångt och stökigt på alla snabbmatsstället. Gör en ordentlig picknick och ta med i bilen i stället. Godare, billigare och trevligare.

Annons: