Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 okt 2014 15:00

10 prylar som gör dig säker i trafiken i vinter

Reflexväst.

Reflexväst.

1/9

Laststroppar.

Laststroppar.

2/9

Snökedjor.

Snökedjor.

3/9

Cykellampor.

Cykellampor.

4/9

Broddar.

Broddar.

5/9

Bilbarnstol.

Bilbarnstol.

6/9

Foto: David Jakobsson

Takbox.

Takbox.

7/9

Cykelhjälm.

Cykelhjälm.

8/9

Kupévärmare.

Kupévärmare.

9/9

Foto: David Jakobsson

Mörker, kyla och halka.

Vi möter tuffa utmaningar i trafiken under hösten och vintern.

Det finns dock enkla knep och smarta prylar som kan hjälpa oss igenom den här perioden helskinnade.

Här är några tips.

Reflexväst

En reflexväst borde vara standardutrustning i alla bilmodeller - att få stopp på sitt fordon och tvingas ut för att till exempel byta till reservhjul kan vara förenat med livsfara om man inte syns. En reflexväst borde också vara standard för alla fotgängare, cyklister och joggare som rör sig i trafiken i mörkret.

Reflexväst,39 kronor, Clas Ohlson.

Laststroppar

Tung last ska stuvas så lågt och centralt som möjligt i bilen, gärna framför bakaxeln för att bilens vägegenskaper ska påverkas så lite som möjligt. Men se för allt i världen till att inte ha tunga grejer löst i bilen. Spännband eller laststroppar är en viktig säkerhetsdetalj i en bil. Ett lastnät kan också vara bra att ha.

Stroppar, 29:90 kronor, Jula.

Snökedjor

Att fastna i snön någonstans blir nästan alltid jobbigt. Och ibland kan det bli rent farligt. Med någon typ av snökedjor minskar riskerna rejält att bli sittande. Det finns massor av varianter i olika prisklasser.

De här kostar 2 549 kronor, Mekonomen.

Cykellampor

I och med att det blir allt mer populärt att cykla i Sverige ökar också utbudet av cykelgrejer. Viktigaste tillbehöret under hösten är helt klart lampor. Det finns hur många som helst att välja bland, från enkla modeller för några tior till riktiga strålkastare för flera tusenlappar. De har alla dock en sak gemensamt: De kan rädda liv.

Cykellampa Magicshine, 999 kronor, XXL.

Broddar

Isiga vägar eller trottoarer kan ställa till det rejält om man är fotgängare eller joggare. Dels kan man halka och slå sig - men det finns också en risk att man halkar ut framför något fordon. Att köpa dubbar eller broddar till skorna kostar från en hundralapp. Det finns också specialanpassade för löpning.

Broddar Asaklitt, 49 kronor, Clas Ohlson.

Bilbarnstol

Viktigaste säkerhetsutrustningen när man har barn. Den finns jämförelser mellan olika stolar, Råd & Rön brukar till exempel testa regelbundet. Se till att skaffa en som är anpassad för just dina barn. Fråga i din butik.

Bilbarnstol Besafe, 1 845 kronor, Babyland.

Takbox

Saker som ligger löst i bilen kan bli livsfarliga om något händer. Har man grejerna i en takbox eliminerar man de riskerna. Tänk dock på att aldrig ha för tunga saker i boxen, det kan försämra bilens egenskaper.

Takbox Thule, 4 399 kronor, Conrad.se.

Uppblåsbar bilbarnstol

Volvo har presenterat en uppblåsbar bilbarnstol som ska kunna blåsas upp på under 40 sekunder och sen enkelt kunna stuvas undan när den inte behövs längre. Volvos stol är utrustad med bluetooth som används för att kontrollera uppblåsningen. Projektet befinner sig på utvecklingsstadiet, det är oklart när eller om den uppblåsbara når produktion.

Pris: Ingen uppgift.

Cykelhjälm

Enligt en undersökning av NTF är ungdomar mellan 13 och 15 år är den ålderskategori som är sämst på att använda cykelhjälm och dessutom minskar användandet jämfört med tidigare år. Endast var fjärde ungdom i åldern 13-15 år använder cykelhjälm. Dumt, det finns nu både snygga och billiga hjälmar som kan skydda skallen.

Cykelhjälm Limar, 200 kronor, XXL.

Kupévärmare

Det är inte speciellt bra att köra i väg på morgonen med immiga rutor på bilen. En kupévärmare löser problemet och gör det dessutom betydligt trevligare att sätta sig i sin bil. Använder man regelbundet kupévärmare driver man ut fukt ur sin bil och får mindre imma även de gånger värmaren inte används.

Kupévärmare Modernum, 699 kronor, Mekonomen.

Relaterat