Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 dec 2015 14:24

10 oväntade böter i vinter

Det finns många regler att följa när man kör bil.

Och under vinterhalvåret kan det bli lite extra krångligt.

Här är tio regler som insnöade svenska bilister ofta glömmer.

Och som ofta ger dryga böter.

1. Tomgångskörning

På flera sätt är det smart att starta bilen och låta den stå på tomgång under tiden som man borstar bort snö, skrapar rutor och sätter i barn i deras bilbarnstolar. Men det finns tydliga regler för hur länge en bil får stå på tomgång. Ofta handlar det om tre minuters tomgång, men i större städer är det ofta en minut som gäller. 

 

 

 

 

2. Smutsig/igensnöad registreringsskylt

Bilens registreringsskyltar måste kunna avläsas, det står i trafikförordningen. Det viktiga är att göra rent innan man sätter sig i bilen. under vintern blir skyltarna dock snabbt smutsiga, dessutom kan de sättas igen med snö. Med lite otur kan det leda till 1 500 kronor i böter.

 

 

 

3. Snö på biltaket eller motorhuven

Det är så klart korkat att köra iväg med en massa snö eller is på biltaket eller motorhuven. Sön på huven kan lossna och helt förstöra sikten för föraren. Snö och is på taket kan förstöra för någon bakom. Hur detta bedöms av polisen verkar dock en aning oklart, i vissa polisdistrikt anses snö och is vara ”bristfälligt förankrad last” med hänvisning till trafikförordningen. Polisen på plats står för bedömningen. 

 

 

4. Bristfälligt skrapade rutor

Det kan tyckas vara en självklarhet att man vill se ordentligt när man kör bil. Men uppenbarligen finns det en massa svenskar som inte delar den uppfattningen utan helt enkelt struntar i att skrapa. Det gillar inte polisen som i vissa fall kallar det vårdslöshet i trafik. Det kan leda till dagsböter och indraget körkort. 

 

 

5. Dubbdäck på släpet

Om du tänker dra ett släp eller en husvagn räcker det inte med att vinterrusta bilen. Om en bil är utrustad med dubbdäck säger nämligen reglerna att även ditt släpfordon måste ha dubbdäck. 

 

 

6. Mönsterdjup

Att man har vinterdäck på bilen betyder inte automatiskt att man kör trafiksäkert – eller ens lagligt. Reglerna för sommardäck säger att man måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. För vinterdäcken är reglerna dock hårdare – här är det minst tre millimeter som gäller.

 

 

7. Billyktor ska synas

Det är inte bara rutor och registreringsskyltar som måste hållas fria från smuts, is och snö. Även bilens fram- och baklyktor måste hållas rena. Annars kan det faktiskt bli böter.

 

 

8. Felparkering på vintern

Ibland råder speciella parkeringsregler på vissa platser under vinterhalvåret. Det handlar ofta om att vägarna ska kunna plogas ordentligt. Det är lätt att missa detta – men dyrt med P-böter.

 

 

9. Snö inne i bilen – kan bli olagligt

Det är otrevligt att få in en massa snö i bilen. Men det kan bli värre än så – när snön smälter kan rutorna imma igen. Och det är inte tillåtet att köra med immiga rutor, det kan faktiskt leda till böter.

 

 

10. Översnöade skyltar

En hastighetsskylt gäller – även om den är översnöad. Det har förekommit ett antal rättsfall där bilister försökt bli friade för hastighetsöverträdelser på grund av att skylten varit igensnöad. Domstolarna har gjort olika bedömningar beroende på om överträdelsen har ansetts vara uppsåtlig eller inte.