10 knasiga uppfinningar som aldrig slog igenom

Tekniska finesser och praktiska prylar – biltillverkare har alltid försökt vinna kunder med fiffig teknik.

En del uppfinningar är bra. Ta säkerhetsbältet och krockkudden till exempel.

Men det finns också exempel på uppfinningar som inte riktigt lyckats – här är några av de roligaste!

1. Raketbromsar


Dagens bromsar är mycket effektiva, inte minst tack vare ABS och bättre gummi i däcken. 1946 föreslog någon raketbromsen, som skulle monteras under huven. Munstyckena pekar framåt, vilket är en särskilt dålig idé om man tänkt nödbromsa för en fotgängare.


2. Bil-skivspelare


Den här skivspelaren fanns som tillval till Chrysler mellan 1956 och 1959. Tyvärr var skivorna specialtillverkade till just det här systemet – och de slets ut snabbt.


Nåltrycket var väldigt högt för att tonarmen inte skulle hoppa omkring på skivan. Inte för att det hjälpte särskilt när man körde över gupp. Skivspelaren gick ofta sönder – och "Higway Hi-Fi" blev en flopp.3. Hundsäcken


Varför ha hunden i bilen när den kan hänga utanpå? Jyckar gillar ju ändå att ha huvudet utanför rutan och njuta av fartvinden!


4. Bilhögtalaren


1931 försökte någon lansera den praktiska bilhögtalaren. Ett bra tillbehör om man till exempel ser en kompis på gatan.

– Hallå, vill du följa med?5. Trötthetsvarnare


Den här trötthetsvarnaren från 1948 är faktiskt ingen dålig idé. Elektroder sätts fast med ett band runt huvudet, och mäter sedan hur uppmärksam föraren är. Skulle föraren riskera att somna ljuder ett alarm. Trötthetsvarnare finns i många moderna bilar – men tack och lov slipper vi elektroderna.


6. Smitningsbrickor


En uppfinnare föreslog i all välmening ett nytt system för att sätta dit smitare. Bilens kofångare skulle fyllas med id-brickor, som automatiskt släpptes ut om bilen körde på någon eller någonting. Sen var det en enkel match att hitta föraren!


7. Aerocar


Den här bilen från 1955 byggdes i Argentina, och ett företag i USA sägs ha varit mycket intresserade av att sätta den i serieproduktion.Toppfarten var 160 kilometer i timmen. Nackdelen var accelerationen från stillastående; den var urusel.


8. Knoppskyddet


I dag har vi krockkuddar och bälte. Men 1949 lanserades den lilla krockbollen. Meningen var att den skulle sättas fast på handsfackets knopp – om det nu fanns en sådan – för att skydda passageraren.


9. Tackskylten


Jodå, liknande produkter finns att köpa i våra dagar. Men frågan är om inte där här tackskylten från 1938 var först. En uppfinning för artiga bilister som vill tacka sina medtrafikanter.


10. Tygbilen


Ingen gillar när bilar knakar. Det gjorde man inte 1924 heller – då föreslog en innovatör att man skulle bygga karosserna i ett läderliknande tygmaterial.

Annons: