Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 hetaste HT-båtarna

Grundregeln - du får vad du betalar för.

Allt färre svenskar använder fritidsbåten för långsemester med övernattningar. 

Det är i stället dagsturer som är mest inne, enligt en färsk undersökning. 

För den som inte vill lägga en halv miljon eller mer på en daycruiser, bjuder vi här på ett test av tio flytetyg till rimligare priser - HT-båtar.

HT står för hard top, det vill säga att båten är försedd med en överbyggnad med kojer, som det till nöds går att övernatta i. Den är bäst lämpad för kortare turer till badviken, fiskegrundet eller bara en sväng för nöjes skull en solig sommardag.  Precis så som de flesta vill ha det, enligt Båtlivsundersökningen som utförts av SCB, Statistiska centralbyrån.  Enligt den finns det 718 000 fritidsbåtar i Sverige. Av dessa är det endast 83 000 motorbåtar (och 55 000 segelbåtar) som är lämpade för längre semesterturer med övernattningar.  De tio HT-båtar som finns med i vårt test - som utförts av Vi båtägares rutinerade experter Lasse Genberg, Anders Jelving, Anders Værnéus, Staffan Westerling och Marcus Gunnari - kostar mellan 164 000 och 373 000 kronor.   

Ingen fick toppbetyg

  Resultatet bekräftade regeln "du får vad du betalar för". Ingen av båtarna fick toppbetyget fem getingar. Men de tre som begåvades med fyra getingar - Flipper 630, Finnmaster 6100 och Yamarin 5930 - ligger alla i det övre prisläget. Den enda underkända båten, Crescent Gemini, är också den billigaste.  Testet i sin helhet - med bland annat bränsleförbrukning och utförligare synpunkter - presenteras i Vi båtägares majnummer som nu finns i handeln.

Annons: