Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 frågor och svar om olja till bilen

Foto: Thinkstock

Varför blir oljan svart, är kallstart verkligen farligt och hur mycket olja ska motorn förbruka i normala fall? Motoroljan fyller en viktig funktion, och det finns mycket som är bra att veta om oljan. Här hittar du svaren på de viktigaste frågorna.

1. Vilken funktion har motoroljan?

Motoroljans huvudfunktion är att förhindra motorslitage, genom att smörja motorns viktiga delar. Dessutom har oljan andra viktiga funktioner. Den håller motorn ren, hjälper till med kylningen, förhindrar korrosion och förbättrar tätningen mellan cylindrarna och kolvarna (och håller därmed kompressionen uppe).

2. Är det någon skillnad på sommar- och vinteroljor?

Svaret är helt enkelt NEJ. En modern, syntetisk olja är avsedd för både sommar- och vinterbruk. Därför är den helsyntetiska oljan ditt bästa val. Den är lite dyrare än en mineralolja, men den ger mindre slitage och lägre körkostnader (den minskade friktionen ger sänkt bränsleförbrukning).

3. Hur ofta måste man byta olja?

Följ tillverkarens rekommendationer, både när det gäller mil och oljekvalitet. Kortare bytesintervaller kan rekommenderas om bilen mestadels körs kortare sträckor. Oavsett körsträcka bör man alltid byta motorolja minst en gång om året.

4. Kan man blanda syntetolja och mineralolja?

Ja. Alla motoroljor ska kunna blandas med varandra, det är ett krav. Påpekas bör dock att du då mister en stor del av de egenskaper syntetoljan besitter.

5. Varför blir oljan svart, redan kort efter bytet?

Det är sotrester från förbränningsrummen som skrapats ner av kolvringarna och sedan hamnat i oljan. Det är inte så farligt som det ser ut, eftersom ganska små mängder sot räcker för att göra oljan svart. Vid oljebyte står det alltid kvar lite olja på olika ställen i motorn, cirka en halvliter. Den bidrar också till att oljan ganska snabbt blir svart.

6. Är syntetoljan tillverkad av plast?

Nej, men ordet "syntet" leder tankarna på fel håll. Syntetolja är som regel en råolja som gått igenom ett antal extra steg i den kemiska framställningsprocessen. Därav det högre priset. Syntetolja kan ha olika ursprung, men det är mera av tillverkningsskäl för att uppnå vissa egenskaper.

7. Varför är syntetoljan mycket dyrare än mineralolja?

Helsyntetisk olja tillverkas med komplicerad processteknik och oljan blir därmed dyrare. Förlängd livslängd och lägre bränsleförbrukning gör dock att bra oljekvalitet är en god inve­stering.

8. Är verkligen kallstart så farligt för motorn?

Kallstart är bland det mest ansträngande du kan göra med motorn. Aggressiva restprodukter från förbränningen ligger kvar på metallytorna, som korroderar. När motorn startas tar det flera minuter innan smörjningen skyddar lagerytorna. Låt det gå en halv minut innan du lägger i backen och fräser i väg till jobbet på morgonen. Kör försiktigt de första minuterna. Använd motorvärmare. Genom att använda en tunn olja med till exempel 0W eller 5W viskositet mildrar du kallstarterna betydligt eftersom dessa tunnare oljor snabbare når ut till slitagepunkterna.

9. Kan man använda moderna ­motor­oljor i veteranbilar?

Jodå, det går utmärkt då moderna oljor är mycket bättre än gamla tiders smörjmedel och därmed klarar av sitt uppdrag med god marginal. Anpassa dock viskositetsklassen, en motor som ursprungligen gått på en rak 50-olja kan lämpligen köras på till exempel 20W/50 multigradeolja av god kvalitet.

10. Hur stor oljeförbrukning är "normalt"?

Går inte att ge något allmänt svar på. En del motorer drar nästan ingen olja, andra kan dra en liter olja per 100 mil. Håll utkik efter förändringar i oljeförbrukningen, det kan tyda på mekaniska problem.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: