Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

10 bra råd när du säljer eller köper begagnad bil

Allt fler köper och säljer begagnad bil.

Och även om många köper och säljer begagnad bil hos en bilhandlare så sker de allra flesta bilaffärer med billiga begagnade bilar mellan privatpersoner.

Vid varje bilaffär så finns det en hel del att tänka på. Vi ger här 10 bra och viktiga råd för dig som ska handla med de billigaste begagnade bilarna - både för dig som ska köpa och du som ska sälja.

1. Priset

Ha koll på prisnivån.

Foto: Tomas Leprince

För att sälja en billig begagnad bil snabbt är det viktigt att hitta rätt pris. Det gör du enklast genom att värdera din bil på till exempel www.autouncle.se Det är en bra början för att kunna diskutera med dig själv om prisnivån. Och bli inte förvånad eller arg - det är vanligt att man övervärderar sin bil.

Om du inte får några intresserade under det första dygnet du har din annons ute så har du troligen lagt ett för högt pris. Var sedan bestämd när det gäller hur lågt du kan gå för att bli av med bilen - ha en taktik klar för prutningsprocessen.

Om du ska köpa en bil är det också viktigt att ha koll på prisnivån. Jämför liknande priser och i olika delar av landet. Det kan vara värt att resa 50 mil för att köpa en bättre bil för 10 000 kronor mindre.

Även en bilköpare har nytta utav bilvärderingssajterna för att lära sig om prisnivån och eventuella skillnader mellan motoralternativ, årsmodeller och milantal.

Bestäm en taktik för prutningsprocessen och ett sista pris som du kan tänka dig att köpa bilen för.