Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 begagnade suvar – våra bästa tips

Allt fler drömmer om att äga en suv. Modellerna bjuder ofta på bra komfort, bra framkomlighet och rejäla utrymmen.

Ofta är de hiskligt dyra när de är nya, men nu finns många suvar ute på begagnatmarknaden.

Här tipsar vi om tio modeller som kan bli trevliga och bra begagnatköp.

1. Jeep Wrangler Unlimited

Jeep Wrangler Unlimited är en förlängd fyradörrarsversion av den vanliga lilla tuffa Wranglern. Det här är en bra terrängbil med ganska fina utrymmen. En riktigt tuff grej är att bilarna kommer med avtagbar hardtop och ett kapell för sommarbruk.

Bilarna finns med diesel- och bensinmotor. Väljer man bensinaren får man räkna med hög bränsleförbrukning. Inköpspriset är dock lågt, det går att hitta bilar under 10 000 för runt 140 000 kronor.2. Volvo XC90

Den här gamla trotjänaren har gått ur tiden, en ny XC90 byggd på en helt ny plattform har börjat rulla ut på vägarna. Gamla XC90 är en rätt omodern pjäs – men är fortfarande en på många sätt kompetent och trevlig suv. Och den är het på den svenska begagnatmarknaden. En bil som gått under 10 000 mil går att hitta för under 100 000 kronor om man väljer en bensinare. Dieslarna är lite dyrare. Undvik 3,2-litersversionen om du tänker köra mycket. Den är nämligen riktigt törstig.3. Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg vill vara både lyxbil, terrängbil och praktisk vardagsbil. Om ekvationen går ihop? O, ja. Det här är sällsynt mångsidig bil.

En ny Touareg är hissnande dyr. Men en tio år gammal kan man hitta riktigt billigt. Väljer man en sexcylindrig bensinmotor kan man komma undan med så lite som 60 000 kronor. Räkna dock med riktigt höga ägarkostnader och en rejäl bränsleförbrukning. Smart att kanske köpa en lite nyare bil – och att satsa på dieselmotor. Den blir betydligt lättare att sälja den dagen det är dags att byta igen.4. Audi Q7

Audi Q7 lanserades 2006 för att ta upp konkurrensen med BMW X5 och Mercedes ML. Bilen bygger på samma plattform som Volkswagen Touareg och Porsche Cayenne. 

Q7 upplevs som en riktigt stor bil. Komforten är lysande och de olika motoralternativen är fina. Smartast och vanligast är kanske en treliters dieselmotor. Roligast är en helt vansinnig V12-diesel på 500 hästar och hela 1 000 Nm.

En vettig Q7:a som gått cirka 10 000 mil kan man få från ungefär 200 000 kronor.5. Mitsubishi Pajero

Pajero är en levande legend i bilvärlden. Modellen har hängt med sedan tidigt 1980-tal och har hunnit uppdateras några gånger sedan dess. Nu upplevs bilarna som rätt omoderna – men de är fortfarande grymma om man då och då behöver ge sig ut i terräng. Pajero är en slitstark modell som klarar både krig och dagishämtningar.

Lägger man cirka 90 000 kronor borde man kunna hitta en bil från 2005–2006 som gått någonstans runt 10 000 mil.
6. Toyota Land Cruiser

Komfort, lyx – och en driftsäkerhet som få andra kan mäta sig med. Toyotan har blivit en ikon i klassen och lockar alla typer av kunder runtom i världen. Jo, ett har kunderna dock gemensamt: De har pengar. För det är inte billigt att köpa en Land Cruiser, direkt. Räkna med minst 330 000 kronor för en fem år gammal Toyota Land Cruiser 150 med trelitersdiesel. Då får man dock en bil som förmodligen kommer att leva länge, länge.
7. Mercedes GL

GL är den längre versionen av Mercedes suv ML. Och det här är kanske en av de mäktigaste europeiska suvarna på begagnatmarknaden. Komforten är enastående, mycket tack vare lång hjulbas och Mercedes fina luftfjädring. Ska man köpa den här bilen är det dieselmotorer som gäller, bensinmotorer är ovanliga. Sexcylindriga 320 CDI är vanligaste maskinen, men vill man kosta på sig lite extra finns också den ljuvliga 420 CDI. 

När de här bilarna var nya kostade de ofta kring en miljon kronor. Nu kan man få en ML 320CDI som gått mindre än 10 000 mil för under 250 000 kronor.8. Mazda CX-9

Den här bilen såldes egentligen inte officiellt i Sverige. Men via en del återförsäljare har ändå ett antal bilar letat sig hit och det går alltid att hitta fina exemplar till salu. 

CX-9 är en stor bil som är riktigt skön att åka i. Många av bilarna i Sverige är utrustade med en extra sittrad i bak. Både utrustningsnivå och kvalitetskänsla är hög. Det gäller dessvärre också bränsleförbrukningen. Den sexcylindriga bensinmotorn vill ha mycket mat.9. Kia Sportage

Generationen som kom 2011 är snygg, smidig och trevlig att köra. Och dessutom rätt billig, speciellt om man väljer en sparsamt utrustad bil med tvåhjulsdrift och bensinmotor. Kia har långa garantier, vilket borde göra ett begagnatköpt tryggt.

Kia Sportage 2011 med fyrhjulsdrift som gått under 10 000 mil går att hitta från cirka 150 000 kronor.
10. Honda CR-V

Den är relativt liten och smidig – men bjuder ändå på klart acceptabla innerutrymmen både för passagerare och packning. Modellen bjuder kanske inte på så mycket lyxkänsla, men är ett robust fordon med bra andrahandsvärde och ofta nöjda ägare. Man hittar en fyrhjulsdriven bensinare under 10 000 bil från cirka 80 000 kronor.

Annons: