Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så farlig är din mobil

Med några enkla knep undviker du den värsta strålningen. Använd handsfree och se till att du har bra täckning när du ringer.
Att prata länge i mobilen ökar risken för tumörer - bara en timmes tal ökar riskerna dramatiskt.
Nu planeras en kampanj för att få folk att vara försiktigare.
- Det gäller särskilt barn och ungdomar, säger Lars Mjönes på statens strålskyddsinstitut.

FAKTA

Använd handsfree-utrustning.
Även bluetooth minskar exponeringen till huvudet.
Håll bort telefonen från kroppen.
Skärma inte av antennen.
Ring bara när du har bra täckning.
Använd yttre antenn på bilen.
Välj en telefon med lågt SAR-värde, det vill säga den energi som kroppen tar upp ur radiovågorna som telefonen sänder ut.

Källa: Statens strålskyddsinstitut.

Sju personer i Melbourne som jobbade på översta våningen i ett höghus med mobilsändare på taket har drabbats av hjärntumörer. Experten Lars Mjönes på tror inte på något samband - men vill ändå att folk ska bli försiktigare med sitt mobilanvändande. - Det finns några studier som antyder att långvarig mobilanvändning kan öka risken för tumörer, säger Lars Mjönes.

2 000 timmar

En av studierna har pågått sedan 1997. Den visar att bara en timmes tal per dag i mobil eller trådlös telefon ökar cancerrisken med 100 procent. - De stora riskerna kommer efter 2 000 timmars användning, säger Kjell Hansson Mild, professor vid arbetslivsinstitutet, som gjort studien. Om man pratar en timme per dag tar det bara 5,5 år att hamna i riskzonen. - Det skräckscenario jag har är familjens tonåring med dels en egen mobil och sedan familjens trådlösa telefon på rummet, pratandes i timmar, säger Kjell Hansson Mild.

Enkla knep

Men med ganska enkla och billiga medel kan man minska exponeringen. - Framför allt är handsfree bra. Och att undvika att ringa när det är dålig täckning är också att rekommendera, säger Lars Mjönes.