I dag utsågs årets Nobelpristagare i litteratur. Det blev den 75-årige engelsmannen Harold Pinter.
I dag utsågs årets Nobelpristagare i litteratur. Det blev den 75-årige engelsmannen Harold Pinter.

Harold Pinter fick Nobel-priset

Publicerad
Uppdaterad
I dag utsågs årets Nobelpristagare i litteratur.
Vinnare blev den 75-årige engelsmannen Harold Pinter som får priset på tio miljoner kronor.
Sitt val motiverar Svenska Akademien så här:
"Som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum".
I den sekund då Horace Engdahl tillkännagav årets pristagare gav Annika Holmgren, butikschef vid Akademibokhandeln i centrala Stockholm, upp ett gapskratt. - Jag blev ju så paff. På det speciellt uppdukade Nobel-bokbordet fanns verk av så skilda författare som Bob Dylan och Ko Un. Ingen av de anställda tänkt på Harold Pinter hade - till skillnad från Expressen.se:s läsare. Ungefär fyra procent av de cirka fyratusen som deltog i omröstningen om vem som skulle bli årets pristagare gissade mycket riktigt på Harold Pinter. Telefonerna till Harold Pinters brittiska förlag Faber & Faber i London gick varma efter beskedet. - Vi är naturligtvis mycket förtjusta, vi är helt överväldigade. Vi har inte lyckats nå Harold än men vi lovar att återkomma med ett uttalande från hans sida, säger Lucy Owen vid Faber & Fabers pressavdelning till TT. - Vi hade inte väntat oss detta, även om vi förstås tycker att han förtjänar det. Vi bara avvaktade beskedet i dag, säger hon.

Ingen rusning

Pinter är en dramatiker och inte en romanförfattare. Annika Holmgren konstaterar att någon kundrusning efter årets pristagare inte är att räkna med. Pinter upptar cirka två decimeter av butikens hyllor för dramatik. Tre volymer av författaren finns till försäljning: The birthday party, Celebration/The room, samt The caretaker. - The caretaker är ett välkänt drama, säger Holmgren. Harold Pinter debuterade som dramatiker 1957 med "The room".

Evakuerade London

Harold Pinter föddes i Londonförorten Hackney för nästan på dagen 75 år sedan. Pappan var av judisk börd och de antisemitiska strömningar Pinter fick uppleva före andra världskriget har påverkat hans dramatik, uppger han själv. Efter en tre år lång evakuering från bombningarna av London började han spela skolteater och Pinter inledde sin teaterkarriär som skådespelare. Som dramatiker debuterade han 1957 med The room, som han enligt vissa uppgifter skrev på bara en vecka. Den följdes samma år av The birthday party och The dumb waiter. Det stora genombrottet kom 1959 med The caretaker, Fastighetsskötaren, som för några år sedan sattes upp i en kritikerrosad version på Stockholms stadsteater i regi av Thommy Berggren.

"Den franske löjtnantens kvinna"

Sammanlagt har han skrivit ett 30-tal pjäser. Den senaste, Remembrance of things past, kom 2000. Pinter har också skrivit över 20 filmmanus, varav det mest kända är bearbetningen av John Fowles roman Den franske löjtnantens kvinna. Svenska Akademien påpekar i sin bakgrund till pristagaren: "Pinter återförde teatern till dess elementära grund, det slutna rummet och den oförutsägbara dialogen, där människor är utlämnade åt varandra och förställningen brister. Med ett minimum av intrig springer dramat fram ur replikväxlingens maktkamp och kurragömmalek." Thommy Berggren.

Sändes av SVT

Thommy Berggren, som satt upp flera Pinterpjäser, bland annat The homecoming, Hemkomsten, på Dramaten med Allan Edwall, var inne på samma linje förra året då Fastighetsskötaren sändes av SVT. "Pinters idé är att pratet är en permanent rökridå för vår nakenhet. Hans rollfigurer får inte tappa masken, de får inte visa sig. Hans pjäser är ett slags krig där personerna hela tiden försöker komma åt varandra. De måste spelas rent, naket och närvarande - spelas det falskt rör man till allting." "Jag känner att Pinter uppmanar oss att visa vår fulla respekt mot dem som inte har något att säga", förklarade Berggren för Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida