Gravida Emelie (längst till höger) med alla barnen, från vänster: Tove 12 år, Viggo 11 år, Signe 6 år, Inez 4 år, Ebbe 3 år och Pelle snart 1 år i mammas famn. Foto: PRIVAT

Snart blir Emelie, 32, sjubarnsmamma: ”Jag har lärt mig att inte lyssna på andra”

Hon har en stor familj – med barnen Tove 12 år, Viggo 11 år, Signe 6 år, Inez 4 år, Ebbe 3 år och Pelle som snart fyller 1 år. Och snart blir familjen ännu större, för i magen ligger bebis nummer sju! 

Men hur gör man egentligen för att få ihop vardagen med så många barn? För mama berättar Emelie, 32, om morgonmyset och varför man ska ta dagen som den kommer.

Thérèse Bilby

Emelie Karlströms äldsta dotter Tove fyllde 12 år i april. När hon föddes var Emelie bara 20. Tolv år senare är hon snart sjubarnsmamma. Och med sex barn hemma i huset i Hallstahammar och en i magen är det inte så konstigt att det är full fart nästan jämt. 

15 månader efter Tove kom lillebror Viggo. I juli fyller han 11 år, och både Tove och Viggo är väldigt snälla och fina med sina småsyskon, berättar Emelie.

– De är väldigt omtänksamma och busiga. De respekterar sina medmänniskor och väldigt hemmakära. De tycker om att umgås med vänner men är mer gärna hemma och hänger med oss i familjen.

Lilla Signe, som i dag är sex år, föddes 2016. Eftersom det var fem års skillnad mellan henne och Viggo tyckte Emelie och hennes partner Daniel att hon behövde ett syskon. Hon skrattar till:

– Men sen kom de fler syskon efter! Det är full fart i Signe, Inez och Ebbe! De är lekfulla och visst, de småtjafsar ibland. Men de blir sams väldigt snabbt efter och finner varandra igen. Det är så fint att se deras band mellan varandra. Det är de absolut bästa med att få barn tätt! De kommer alltid att ha varandra!

Pelle som snart fyller ett utforskar just nu omvärlden, är nyfiken och smakar på allt. Snart kommer han nog ta sina första steg också, berättar Emelie.

– Sen springer han med sina storasyskon!

Och snart kommer nummer sju! Wow! Hur mår du?
– Tack så jättemycket! Jag mår helt okej. Illamåendet har varit extremt denna gång, ihållande hela dagarna. Så jag äter tabletter, lerigan comp, mot illamåendet denna gång. Jag har aldrig behövt det förut med de andra graviditeterna. Jag kräks som tur är aldrig men det är inget vidare att må illa hela tiden heller. Förhoppningsvis så börjar det snart lätta!

Snart fyller Pelle ett år. Foto: Privat

Emelie Karlström

Ålder: 32 Familj: mamma Emelie, pappa Daniel, Tove 12 år, Viggo 11 år, Signe 6 år, Inez 4 år, Ebbe 3 år, Pelle snart 1 år och bebis nummer 7 i magen

Bor: Hallstahammar Gör: studerar

Instagram: fam.karlstrom 

BF: 12 december 

Gravidvecka vid intervjun: 14

Vi håller tummarna. Hur såg din morgon ut?
– Den började klockan fem, barnen vaknar alltid tidigt, mellan fem och sju. De har nog ärvt min morgonpigghet, skrattar Emelie.

– Jag slår på kaffet direkt. Jag måste ha kaffe direkt när jag slår upp mina blå! Barnen vaknar till och myser i soffan och efter det äter vi frukost. Det blev havregrynsgröt med sylt och smörgås i dag. Full fart! Efter det är det tandborstning och sen klädde vi på oss.

Ni är ju en stor familj? Hur bor ni?
– Vi hyr ett hus just nu som är på 280 kvadrat och det passar oss perfekt. Vi kommer inte ha bråttom att köpa något än med tanke på hur det ser ut just nu. Men drömmen är att komma lite utanför på landet. 

Det är viktigt att man gör det som känns bäst och funkar bäst för dig och ditt barn utan att jämföra sig med andra.

Delar barnen rum?
– Signe och Inez delar just nu. Men vi ska göra om här lite innan bebis kommer och då kommer Ebbe och Pelle få dela.

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt allra första barn tycker du?
– Att inte lyssna på andra. När jag fick Tove var jag ung och oerfaren. Man vågade knappt göra något utan att fråga någon annan om råd till exempel. Efter andra barnet så känner man sig mer trygg i sig själv. Och ju äldre man blir så finner man också ett lugn i sig själv. Man vågar lita mer på sin intuition. Det är viktigt att man gör det som känns bäst och funkar bäst för dig och ditt barn utan att jämföra sig med andra.

Bebis nummer sju! Foto: Privat

 

Vilka bra råd! Hur berättade du om graviditeten för din partner den här gången?
– Haha, Daniel ser igenom mig på en gång. Jag sa någon dag innan jag skulle ha mens att jag känner på mig en sak. Då sa han att ”du är gravid!?” Skrattar Emelie.

– Sen testade vi tillsammans när jag hade gått över två dagar och de blev ett stort starkt plus. Wow, helt otroligt sa vi! 

Ja wow, vilken känsla! Är du orolig över något särskilt denna gång?
– Jag är en person som väldigt sällan oroar mig över saker. Det tar för mycket energi helt enkelt. Men man blir mer nojig efter varje barn man får, det ska jag vara ärlig med. För man tar inget för givet längre och man har inga garantier. Men sen när man får komma på ett tidigt ultraljud och se det där lilla hjärtat ticka på så fint så försvinner all oro på en gång. 

Så skönt! Du studerar ju till undersköterska, vet du vad du vill ”bli när du blir stor”?
– Jag är förskollärare egentligen, men ville följa min dröm och målet är att bli barnmorska. Men funderar även på att jobba inom ambulanssjukvården. Så nu samlar jag på mig med erfarenheter genom att börja som undersköterska.

Hur är det med cravings? Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
– Haha ja just nu har jag inga specifika craving. Bara mat – så då blir de ”Mat”. Men med de tidigare graviditeterna så hade de blivit satsumas, Snickers och McDonalds.

:) Vilken är din första tanke varje morgon?
– Ge mig kaffe! Haha nej men jag tänker alltid såhär ”Ännu en ny spännande dag med barnen väntas”. De går inte att påverka det som har varit men det går att fortsätta fokusera på framtiden.

Vem bestämmer hemma?
– Den var klurig, nej men de är nog faktiskt mest jag haha. Men det är oftast båda två också. 

Det här men namn är ju inte lätt. Om du själv fick välja namn på bebisen i dag?
– Är den en flicka Astrid, Lillian eller Kerstin tror jag. Det är inte helt spikat med namn än. Och en kille… Otis, Stellan eller Willot.

Snygga namn! Vi tänker att det måste lagas mycket mat hemma hos er. Vilken är vanligaste middagsrätten?
– Pannkakor och spagetti köttfärssås! Haha den vanligaste maten inom den svenska familjen!

Vad gör du när du får två timmar själv då?
– Jag kör bil. Älskar att köra! Så skönt att lyssna på musik men samtidigt få se sig om och rensa sina tankar. Eller så tar jag en promenad eller åker och handlar mat och kläder.

Emelie och barnens pappa Daniel tillsammans med ultraljudsbilden som visar på nummer sju. Foto: Privat

Mysigt. Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? På vad i så fall?
– Haha ja de där kortet älskar vi gravida att dra! Oftast vid städning och blöjbyten. 

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Det jag jämt längtar till efter förlossningen är att kunna få dricka mitt kaffe igen. Jag får jämt avsmak på kaffet när jag blir gravid. Jag får i mig en kopp på morgonen men sen inget mer. Jag brukar dricka upp till 6 koppar om dagen annars! Sedan att få kunna sova på rygg, utan att man har en mage i vägen! 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jaaa! Denna gång vill jag få föda i vatten! Äntligen har Västerås förlossning börjat med det! Så jag hoppas innerligt att jag hinner med det denna gång. Jag har väldigt snabba förlossningar i bagaget så risken finns att vi inte hinner komma in i tid för att hinna med en vattenförlossning. Men vi får hålla tummarna.

Vi håller alla tummar! Finns det tillfällen när du känner att din partner inte förstår dig?
– Sånt där kan gå i vågor kan jag tycka. Men då är viktigt att man pratar om de och luftar känslorna man går och bär på.

Du har ju varit gravid sex gånger förut. Hur skiljer sig denna graviditet tycker du?
– Med Pelle, som var nummer sex, så fick jag en sån extrem foglossning och den kom tidigt, redan i vecka åtta, så då blev jag sjukskriven hela graviditeten. Nu känner jag inte av foglossningen alls. Så himla skönt. Men i stället fick jag det här extrema illamåendet denna gång. Tänk att det kan skilja så mycket ändå? Varje graviditet är verkligen unikt. 

Ja, verkligen! Hur tror du att övriga sex barn kommer reagera på att få syskon? 
– De kommer reagera bra precis som de har gjort med de andra. Allt har fallit så naturligt hos oss när vi har kommit hem med en ny liten människa. Vi är så trygga och lugna och tillåter alla barnen att få ta plats.

Emelie och Ebbe. Foto: Privat

Till sist, vad har ni för sommarplaner?
– Det blir en sommar i Sverige igen för oss. Vi ska till Astrid Lindgrens värld nu i juni. Sedan ska vi till Simrishamn i Österlen i juli och det blir även Gröna Lund och Parkens zoo i juli. Sedan kommer vi vara mycket ute i sommarstugan. 

Allt behöver inte vara storslaget jämt. En sommar utan måsten och stress är den bästa sommaren enligt mig!

Det låter härligt. Många upplever ju en press under sommaren, mycket ska hinnas med, alla ska vara glada och man ska ha det så himla härligt på semestern… Vad tänker ni kring det?
– Försök släpp den pressen. Ta dagen som den kommer, låter klyschigt men de är faktiskt sant. Tillåt dig att bara vara utan behöva tänka på alla måsten som ska göras hela tiden. Det finns tid för dem sen.

– Förra året, 2021, var jag höggravid med Pelle i den otroliga hettan vi fick. Jag orkade verkligen inte göra mycket då. Så vi kände såhär, nej varför ska vi varje dag stressa ut till stranden? Vad är de vi missar egentligen? Barnen och vi var trötta på värmen och allt badande. Det blev ingen bra situation alls att åka iväg med barnen till slut. Så då tog vi de lugnt hemma fram tills förlossningen trots att temperaturen visade närmare 30 grader ute. Barn uppskattar och minns de små stunderna man har tillsammans! Allt behöver inte vara storslaget jämt. En sommar utan måsten och stress är den bästa sommaren enligt mig!

LÄS ÄVEN: Sigrid Bernson: ”Jag mår bättre mentalt när jag är gravid”

LÄS ÄVEN: Emma storgrät efter trillingbeskedet: ”Panik och rädsla” 

Tilde, 18, var gravid – utan att veta om det: