Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De är alla mammor som inspirerar oss. Här är de nominerade till Årets inspiratörsmama 2021.
De är alla mammor som inspirerar oss. Här är de nominerade till Årets inspiratörsmama 2021.
De är alla mammor som inspirerar oss. Här är de nominerade till Årets inspiratörsmama 2021.
De är alla mammor som inspirerar oss. Här är de nominerade till Årets inspiratörsmama 2021. Foto: Privat

Rösta på Årets inspiratörsmama 2021 – här är de nominerade!

De är alla mammor som driver viktiga frågor och inspirerar oss till att bli bättre mammor och medmänniskor. mamas redaktion har nominerat sex mamas – du avgör vem som blir den slutgiltiga vinnaren av priset Årets inspiratörsmama 2021. 

mamaredaktionen

Du kan rösta på din favoritmama längst ner i den här artikeln fram till klockan 12 måndag den 15 november.

Nominerad 1: Klimatkämpen Frida Berry Eklund

Det var när Frida Berry Eklund fick barn som hennes oro för klimatförändringarna stegrades. Men starkare än oron växte hennes driv för att skapa en bättre värld för våra barn. Frida har skrivit en bok om hur vi bäst pratar om dessa frågor med våra barn med konkreta tips och råd. Genom organisationen ”Våra barns klimat” verkar hon opinonsbildande för en politik som tar klimatmålen på allvar.  Frida väcker vår motivation och vårt hopp i den ofta domedagstunga klimatdebatten. 

Nominerad 2: Exboxaren Mikaela Laurén

Under sin elitkarriär gick boxaren Mikaela Laurén många tuffa matcher i boxningsringen. Men det var vägen till barn som skulle bli hennes livs största fajt. Många års försök och kamp ledde slutligen till en fertilitetsklinik i Sankt Petersburg, där Mikaela och maken Peder äntligen fick se bilden på ett litet hjärta som slog. I somras föddes dottern Nikita. Genom att öppet dela med sig av sin resa har Mikaela blivit en viktig röst för alla som längtar efter barn. 

Nominerad 3: Doulan Opokua Britton Cavaco

Opokua Britton Cavaco är forskningssjuksköterskan som också jobbar som doula och hypnobirthinginstruktör. Hon är en av landets första abortdoulor och kan stötta kvinnor vid missfall eller abort. Via sitt positiva och färgglada Instagramkonto, ”Curlydoula”, inspirerar hon oss att äta godare och mer näringsrikt, och hennes matkassar för nyförlösta är en geni-idé. Nu är Opokua gravid med sitt andra barn och planerar en hemförlossning med sina systrar och sin man som stöd.

Nominerad 4: Funkismamman Negar Motthagi

Funkismamman Negar Mottaghi kämpar för sin son Niro, som har autism och intellektuell funktionsnedsättning, varje dag. Att få ett barn med diagnos var tufft i början, men när Negar kom till acceptans kom också kraften. Idag delar hon med sig av sin vardag på sociala medier för att normalisera funkisfrågor och bredda synen på vad som norm. Men fortfarande är okunskapen stor och på sitt viktiga Instagramkonto ”Sa du precis” delar hon vidare berättelser, fördomar och kommentarer som funkisföräldrar får höra. 

Nominerad 5: Normtrotsaren Elsa Swärd Brattström

Elsa Swärd Brattström är mama-bloggaren som ryter ifrån mot orättvisor och ifrågasätter normer kopplade till hbtq, genus och föräldraskap. Att klädkedjor vill att flickor ska bära rosa klänningar och pojkar blåa tröjor med tuffa tryck är en sak. Att ”alla” jobbar heltid men ändå hämtar barn på förskolan klockan 15 en annan. Elsa delar ärligt med sig om fördomar och kommentarer hon och partnern Cornelia möter som samkönat par och mammor. Efter en IVF-process är Elsa nu gravid, och sonen Ragnar ska snart bli storebror. 

Nominerad 6: Fotografen Emilia Bergmark-Jiménez

Emilia Bergmark-Jiménez är fotografen som med sina poetiska foton och träffsäkra texter låter oss komma nära de stora känslorna. På ett naket och personligt sätt visar hon via sitt Instagramkonto vardagslivets och moderskapets alla hisnande upplevelser – kärleken, glädjen, utmaningarna. Med boken ”En förälders födelse” och i det pågående projektet ”Svenska förlossningar” får vi komma nära det som känns, på riktigt. Emilia lyckas ge ord och bild åt en av våra största upplevelser i livet, våra barns födelse.

Nu är röstningen avslutad.

LÄS OCKSÅ: Vinnarmammor genom åren – från 2004 till 2020