ANNONS

Innehåll från RFSU

“När min mamma dog bestämde jag mig för att hjälpa kvinnor”

Prasansha Budha, 27, vände sorg till en kraft. Efter att ha sett sin mamma dö i barnsäng är hon i dag en av de nio första barnmorskorna i Nepal.

När Prasansha var 7 år fick hon en lillebror men förlorade sin mamma. Hon minns sin pappas rop: ”Kom, du har fått en lillebror” och det lilla nyfödda ansiktet. Men hon minns också skriken och allt blod.
– Mamma var blek och hennes kläder var blodiga. Pappa sa åt mig att springa efter hjälp, men hälsoklinikenen var stängd. När jag kom hem låg mamma i pappas knä och hon hade alldeles för hög feber, berättar Prasansha. 

Födde barnen hemma 

Prasanshas mamma födde sina barn hemma. Ingen sjukvårdare fanns på plats och hon dog den dagen, eftersom moderkakan inte ville lossna. Minnet av mammans död har påverkat Prasanshas och är anledningen till att hon idag är en av Nepals nio första barnmorskor.
– När jag förlorade min mamma bestämde jag mig för att hjälpa kvinnor. Just då visste jag inte vad en barnmorska var, men jag visste att jag ville hjälpa till under graviditeten och förlossningen, berättar Prasansha. 

När Prasanshas mamma gick bort bestämde hennes pappa sig för att skicka iväg sina döttrar till en skola i Katmandu, för att de skulle få bästa möjliga utbildning. Där började hon sin utbildning till sjuksköterska.
– När jag påbörjat min sjuksköterskeutbildning förstod jag vad en barnmorska är och gör. Då upptäckte jag att barnmorska är ett helt eget yrke och att jag behövde utbilda mig mer mot kvinnor. 

Utbildningen har pågått i tre år och har drivits av sjuksköterskor. Prasansha och hennes studiekompisar har saknat barnmorskeperspektivet en del. Foto: Karin Bengtsson

En kurs under första året var extra bra. Den hölls av en svensk barnmorska, Maya Vergara.
– Maya är min stora förebild. På hennes kurs gick vi igenom allt vad en barnmorska gör, olika sätt att föda, hur man kommunicerar med mödrarna och olika tekniker. Jag vill gärna vidareutbilda mig någonstans utomlands och vara på plats bland andra barnmorskor. Allra helst skulle jag vilja åka till Sverige, jag har hört att era barnmorskor är otroligt kunniga och att mödradödligheten är nära noll. 

Mödradödligheten i landet har minskat med 70 procent på 25 år, men man kämpar fortfarande för att människor ska förstå vad en barnmorska är för något och varför yrket överhuvudtaget behövs. Här är en nyförlöst mamma som fött barn tryggt på en klinik. Foto: Karin Bengtsson

En av anledningarna till att mödradödligheten är så hög i Nepal beror just på att landet inte har några barnmorskor. Här dör cirka 1 500 kvinnor per år i samband med en förlossning. Det motsvarar 258 per 100 000 förlossningar. I Sverige är samma siffra 4 av 100 000.

Ingen vet vad en barnmorska gör

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Den största delen av befolkningen jobbar med jordbruk och bor i små, isolerade byar som länkas samman av stigar. En gravid kvinna kan få vandra i flera dagar för att komma till en hälsoklinik. Och väl framme saknas ofta till och med den enklaste utrustningen, som plasthandskar eller tillgång till vatten.

I Nepal finns det många gravida kvinnor som bor i avlägsna områden där det inte finns läkarvård. Foto: Karin Bengtsson

– Vi är inte många men vi ska göra det bästa vi kan för att promota vårt yrke så att folk vet vad vi gör och kommer till oss. 

”Jag vill också bli mamma”

– Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats med min dröm att bli barnmorska. Jag har många mål i livet. Ett av dem är att hjälpa kvinnor som bor i avlägsna områden. Min man är läkare och jag vill öppna en egen barnmorskemottagning tillsammans med honom en dag. Vår stora vision är att ha en större klinik någonstans i västra Nepal för att täcka in de mest avlägsna områdena. Men här och nu ska jag börja med att arbeta på ett större sjukhus i Katmandu under ett par år för att lära mig hur allt fungerar.

Ett annat mål som Prasansha har är att själv få bli mamma. Hon tror att erfarenheten av att vara gravid och föda barn hjälper henne mycket i framtida arbete. Foto: Karin Bengtsson

Du kan också göra skillnad

Alla kvinnor som fött barn vet hur oron känns – hur ska det gå, är barnet friskt, hur lång tid tar det, hur ont gör det? Tänk dig att också behöva oroa dig för att du eller ditt barn eventuellt kommer att dö i samband med förlossningen. I många delar av världen är rädslan för att du själv ska dö under en förlossning högst verklig. Varannan minut dör en för att hon har blivit gravid. 

I år kommer Barnvagnsmarschen att se lite annorlunda ut. Varje deltagare får en egen barnvagnsmarsch! Den 22-27 oktober marscherar vi längre än någonsin mot mödradödlighet. Välj en tid och plats för din egen barnvagnsmarsch och surfa sedan in på barnvagnmarschen.se. Varje steg mot mödradödlighet räknas. Här kan du läsa mer om hur du deltar. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och RFSU och ej en artikel av mama

Aktuellt just nu