Prinsessan Madeleine och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne på omslaget av mama nr 7 2019. Nu kan omslaget vinna pris på Tidskriftsdagen.
Prinsessan Madeleine och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne på omslaget av mama nr 7 2019. Nu kan omslaget vinna pris på Tidskriftsdagen.

Fotograferingen nära att ställas in – nu kan prinsess-omslaget vinna pris

Hela fotograferingen var nära att behöva ställas in. Nu har mamas omslag med trebarnsmamman prinsessan Madeleine nominerats till Tidskriftspriset 2020.

Det var i september förra året som mamas exklusiva intervju med prinsessan Madeleine publicerades – och kom att bli ett av Sveriges mest omtalade under året. I den 15 sidor långa intervjun berättar prinsessan öppenhjärtigt om mammarollen, amningsproblem och sina förlossningar i olika länder, något många andra medier både i Sverige och utomlands var snabba med att lyfta upp.

– En alldeles utmärkt intervju, väldigt öppenhjärtig, och beskriver i väldig detalj till exempel hur hennes egen förlossning har gått till, hur hon mådde inför de sakerna och fokus på barnen och hur de lever med dem, sa till exempel hovexperten Claes-Johan Larsson i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Läs den omtalade intervjun med prinsessan Madeleine här: ”Jag vill vara hemma med barnen så mycket det går!”

mamas chefredaktör: ”Allt var planerat in i minsta detalj”

I samband med intervjun publicerades även ett flertal nytagna bilder på prinsessan Madeleine tillsammans med barnen Leonore, Nicolas och Adrienne, exklusivt fotograferade för mama. Men vad många inte vet är att fotograferingen var nära att ställas in i sista sekund.

– Allt var planerat in i minsta detalj. Hotellet där plåtningen skulle äga rum var bokat och vi hade tillgång till olika avdelningar vid olika tidpunkter, liksom makeup och styling enligt ett minutiöst tidsschema som skulle synka med prinsessfamiljen, berättar mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh

Tidigt på morgonen på den bokade dagen får mama-redaktionen ett telefonsamtal från Hovet som förklarar att prinsessan åkt på en rejäl förkylning – finns det möjlighet att skjuta på fotograferingen till en annan dag?

– Det var ju tyvärr inte ett alternativ att avblåsa alltihop i det här läget. Och som det proffs hon är så dök prinsessan och barnen upp bara ett par timmar senare, och satte alla bilderna precis som planerat, säger mamas chefredaktör. 

Bilderna på prinsessan Madeleine och barnen har fått stor spridning världen över, och har även frontat tyska Bunte Magazine, Holá Mexico och franska Pont de Vue. 

Det var ett minutiöst tidsschema när prinsessan Madeleine skulle fotograferas för mama tillsammans med sina tre barn. Foto: Emily Dahl / mama

Juryn: ”Royalistisk men samtidigt realistisk”

Nu uppmärksammas den stora prinsessintervjun av Sveriges Tidskrifter. mama nr 7 2019, med prinsessan Madeleine på omslaget, är nominerad till Tidskiftspriset i kategorin Årets omslag.

I sin motivering lyfter juryn fram att prinsessan porträtterades på ett avslappnat sätt.

”I ett unikt och exklusivt tillfälle släpps vi in i den kungliga sfären. Här möter vi en avslappnad, jeansklädd prinsessa och glittrande leenden. Som kronan på verket fylls omslaget av andra relevanta, lockande rubriker. Royalistisk men samtidigt realistisk”, skriver juryn.

Teamet som jobbade med omslaget var:
Art Director: Vendela Zandén
Text: Louise Bratt Tidmarsh
Foto: Emily Dahl
Makeup: Nathalie Berzelius  
Hår: Lucia Fylking
Styling: Malin Rudén  

Vinnarna utses under Tidskriftsdagen den 12 november. De övriga nominerade i kategorin Årets omslag är Allas, Hemvärnet och Offside.
Du kanske också vill läsa om hur det var att styla prinsessan Madeleine – stjärnstylisten berättar om årets mest omtalade fotografering!
Eller: Så fixar du Madde-looken – makeupartisten guidar dig steg för steg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!