”Tar barnen skada av att ha en ledsen mamma?”

Läsaren Kaya har drabbats av flera sorger – och undrar nu om barnen tar skada av att ha en ledsen mamma? Barnpsykologen Malin Bergström ger råd. 

– Att vi visar barn att vi ändå kan älska, skratta och hjälpa varandra, trots att livet också är svårt, är det absolut viktigaste vi kan göra som föräldrar.

”Jag har upplevt många sorger och besvikelser de senaste åren, i form av dödsfall av närstående, en förlorad vänskap (en före detta kompis har både flyttat från staden och gjort livsval som jag inte kan stå bakom) och en kronisk sjukdom som jag måste acceptera att jag lever med. Jag har gått i terapi för min akuta sorg, så det är liksom redan ”avklarat”, även om det säkert kan hjälpa att fortsätta. Jag vill vara tydlig här, jag tror inte att jag är kliniskt deprimerad, med tanke på att jag ofta vaknar med en positiv känsla och kan blicka framåt med tillförsikt. Det handlar mer om att jag har drabbats av yttre svårigheter utanför min kontroll, vilket gör att mitt liv har blivit tyngre och svårare att navigera, och jag slungas ofta tillbaka in i sorgen. Oavsett terapi känner jag mig ärrad i själen av alla svårigheter som har drabbat mig. Min fråga till dig är hur jag ska vara en bra mamma, när jag går igenom en sådan tung period i mitt liv? Tar barnen, på sex och två år, skada av att ha en ”ledsen” mamma?” /Kaya

Expressen Premium - Digital prenumeration

mama är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill