Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mamas gravida reporter Tess Ulander har besökt förlossningen för att ta reda på vad som händer – när det väl är dags.Mamas gravida reporter Tess Ulander har besökt förlossningen för att ta reda på vad som händer – när det väl är dags.Mamas gravida reporter Tess Ulander har besökt förlossningen för att ta reda på vad som händer – när det väl är dags.
1 AV 2
Mamas reporter Tess Ulander testar hur det känns att komma till förlossningen
2 AV 2
Mamas gravida reporter Tess Ulander har besökt förlossningen för att ta reda på vad som händer – när det väl är dags.
Foto: Cornelia Karlsen

På förlossningen med Mama: Allt du behöver veta

Vad händer när man kommer in till förlossningen? Hur är bäst att föda? Finns det pool? Hur fungerar egentligen tens och hur ont gör sterila kvaddlar? 

Tess Ulander besöker förlossningen på BB S:t Göran i Stockholm i jakt på svaren. 

Här har vi samlat alla delar av artikelserien ”På förlossningen”. 

Del 1: Det här händer direkt när du kommer in

Under en rundvandring på förlossningskliniken BB S:t Göran i Stockholm får Tess Ulander, testa de första undersökningarna som görs när den födande kommer in. 

Hon guidas av barnmorskan Pernilla Nilsson, som berättar att det första som händer när man fått komma in till ett undersökningsrum är att barnmorskan känner efter hur bebisen ligger i magen. 

Sedan lyssnar barnmorskan med hjälp av en träträtt var på magen bebisens hjärtljud hörs bäst och fäster två CTG-dosor på magen. 

– Det är för att se hjärtljuden på bebisen och se hur mycket värkar du som föder har, förklarar Pernilla Nilsson.

Till sist undersöker barnmorskan hur öppen den födande är. Alltså hur mycket livmodertappen öppnat sig för att släppa fram bebisen. När man är öppen 10 centimeter är det dags att krysta.  

På förlossningen del 1: Det här händer när du kommer in 

Del 2: Platser och positioner att föda i

Vissa funderar kanske mycket på i vilken position och var de vill föda medan andra tar det som det kommer. Huvudsaken är att man tar hänsyn till den som ska föda, menar barnmorskan Pernilla Nilsson på BB S:t Göran. 

– Det viktiga är ju att den födande känner sig bekväm i den ställning hon ska krysta i och att det går framåt.

Att föda i pool blir allt mer populärt och kan minska risken för andra gradens bristning. Men det finns inte överallt och är inte bra för alla.   

Förlossningspallen är en annan populär metod, där man sitter på en pall med öppning mellan benen. Vanligast är sängen, där man kan ligga, eller stå på flera olika sätt, som på sidan med benstöd, eller stå på knä och luta sig över det uppställda ryggstödet.

På förlossningen del 2: Föda i pool, på pall, eller i säng – så går det till

Del 3: Så effektiv är tens som smärtlindring

Tensapparaten fungerar så att du får plattor som sätts på huden, ofta nedre delen av ryggen eller på magen, och som skickar svag ström som gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och att smärtsignaler blockeras.

När värken kommer ska man trycka på en knapp som ger mer stimulering. Barnmorskan Pernilla Nilsson anser att det är en uppskattad metod för smärtlindring – framför allt i ett tidigt skede. 

– En tens-apparat är bra att ha hemma som förberedelse. Sen kan man kombinera den med lustgas på BB. Men det kan bli lite mycket att hålla reda på för den födande som dels ska trycka på knappen och dels ska andas i masken. Då kan man ta hjälp av sin partner, som kan sköta knappen på tens-apparaten, säger hon.

På förlossningen del 3: Så effektiv är tens som smärtlindring 

Del 4: Smärtlindring med lustgas

Att få lustgas på förlossningen innebär att man får en mask med lustgas och syre att andas i. 

– Den tar man när man känner att nu behöver jag mer smärtlindring, det är svårt att slappna av och man har väldigt ont, då är den jättebra, säger barnmorskan Pernilla Nilsson när Mama besöker nyöppnade BB St Görans förlossning i Stockholm.

Det kan behövas att man ger det ett par värkar innan man lärt sig tekniken, för det gäller att börja andas direkt när man känner att värken är på gång – eftersom effekten är lite sen. 

På förlossningen del 4: Smärtlindring med lustgas

Del 5: Smärtlindring med sterila kvaddlar

En steril kvaddel är sterilt vatten som sprutas in i huden på den födande. Smärtan kvaddeln orsakar är tänkt avleda från den smärtsamma värken. 

– Det gör jätteont, det känns som ett kraftigt getingstick i ungefär två minuter och sen släpper den smärtan och sen är det en jättebra smärtlindring, säger barnmorskan Pernilla Nilsson.

Men just att det gör så ont att spruta in vattnet gör många föderskor lite avigt inställda till smärtlindringsmetoden. 

På förlossningen del 5: Smärtlindring med sterila kvaddlar

Fråga: Kommer jag bajsa på mig när jag föder?

Frågan nog många av oss funderar på – i alla fall innan det att värkarna sätter i gång på riktigt. Barnmorskan Pernilla Nilsson ger lugnande besked. 

 

Fråga: Kommer jag bajsa på mig när jag föder? 

Fråga: Vad kan göra att läkaren behövs under förlossningen?

Om något avviker under förlossningen och om man misstänker att barnet inte mår bra, så kommer förlossningsläkaren kallas in. Det finns mycket läkaren kan ta till, men det beror på vad det handlar om.

Fråga: Vad kan göra att läkaren behövs under förlossningen

Fråga: Kejsarsnitt: Akut, akut brådskande och omedelbart – vad är skillnaden

Det finns akuta kejsarsnitt, brådskande kejsarsnitt och omedelbart kejsarsnitt. Vilket det blir beror på hur bråttom det är. Förlossningsläkaren Camilla Stockassa reder ut vad som skiljer dem åt.

Fråga: Vad händer när bebisen har kommit?

Äntligen är bebisen här! Men vad händer på förlossningen nu? Vilka undersökningar görs på den födande och på barnet? När kommer moderkakan? Och när får man åka hem?

Fråga: Vad händer när bebisen har kommit och när kommer moderkakan? 

Fråga: Jag litar inte på min barnmorska – kan jag byta?

Olika personer behöver olika saker för att känna sig trygga. Och när det är dags att föda barn är trygghet otroligt viktigt. Men hur är det då om man inte känner förtroende för den barnmorska man fått?

 

MAMAS BESÖK PÅ FÖRLOSSNINGEN:
På förlossningen del 1: Det här händer när du kommer in
På förlossningen del 2: Föda i pool, på pall, eller i säng – så går det till
På förlossningen del 3: Så effektiv är tens som smärtlindring
På förlossningen del 4: Smärtlindring med lustgas
På förlossningen del 5: Smärtlindring med sterila kvaddlar
Fråga: Kommer jag bajsa på mig när jag föder?
Fråga: Vad händer när bebisen har kommit och när kommer moderkakan?
Fråga: Vad kan göra att läkaren behövs under förlossningen
Fråga: Kejsarsnitt: Akut, akut brådskande och omedelbart – vad är skillnaden
Fråga: Jag litar inte på min barnmorska – kan jag byta?