Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck om den igångsatta förlossningen med sonen Elias.
Programledaren Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck om den igångsatta förlossningen med sonen Elias.
Programledaren Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck om den igångsatta förlossningen med sonen Elias.
Programledaren Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck om den igångsatta förlossningen med sonen Elias. Foto: Privat

Programledaren Malin Stenbäck om förlossningen: ”Jag fick ta emot Elias själv”

Veckans nykläckta är programledaren Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck. För mama berättar hon om den igångsatta förlossningen och det viktigaste hon hade i BB-väskan.

Hallå där Malin, vad kul att du är Veckans nykläckta! Berätta, hur var förlossningen?
– Jag hade högt blodtryck under sista delen av graviditeten så vi blev igångsatta i vecka 40+5. Eftersom vi blev igångsatta var förlossningen rätt så lång från inskrivning till att Elias var född. Men vi blev så otroligt väl omhändertagna av personalen på SÖS Förlossning. I det stora hela var det en fantastisk upplevelse som jag, med lite mer distans, kommer se tillbaka på som den mäktigaste dagen i mitt liv.

Hur tacklade du värkarna?
– Till en början riktigt bra, om jag får säga det själv. Jag tog mig igenom rätt många värkar med bra andning och bra pepp från Petter. Men när jag kom upp i fem starka värkar på 10 minuter och kroppen inte riktigt öppnade sig i samma takt, var det kämpigare. Då var ryggmärgsbedövningen en ren skänk från ovan.

Malin Stenbäck

Ålder: 32.

Familj: Sambon Petter och sonen Elias, född 15 oktober 2019.

Bor: Stockholm.

Gör: Programledare.

Aktuell: Som programledare för ”Love Island” och ”Bachelor”.

Malin beskriver förlossningen med Elias som den mäktigaste dagen i livet. Foto: Privat

Läs även vår medlemsajt Vi föräldrars artikel om att föda i vatten – så funkar det 

Vad blev du mest överraskad av?
– Hur ont det faktiskt gjorde. Det går ju verkligen inte att föreställa sig innan. Men även vilken otrolig upplevelse det är att kriga fram sin bebis. Jag är också helt golvad av att alla kvinnor bara gör det här, att det föds barn varje dag. Kvinnor är bäst! 

Vi håller bara med! Hur var det för din partner?
– Oj, jobbigt! Såklart är det tufft att stå bredvid och inte riktigt kunna göra något. Men för mig var Petter allt, jag hade aldrig velat göra detta utan honom. 

Blev förlossningen som du tänkt dig?
– Både ja och nej. Allt gick ju bra och så som vi hoppades på, men jag kan i efterhand känna att de tankar jag hade innan förlossningen förstås inte alls stämde överens med verkligheten. Det är ju helt omöjligt att föreställa sig en förlossning innan man varit med om en. 

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Det var ju de där ursmarriga mackorna med Pommac som vi fick på rummet innan vi lämnade förlossningen. Aldrig har en Lingongrova med ost smakat så gott!

Det är få mackor som kan mäta sig med den! Hur var första mötet med bebisen?
– Jag fick möjligheten att ta emot Elias själv och lyfta upp honom på mitt bröst vilket var helt magiskt. Vi visste ju inte heller om det var en flicka eller pojke, så först fick vi vår bebis och sen kikade vi efter och såg att det var en liten kille. De där första minuterna tillsammans var helt obeskrivliga, det var så många känslor som kom forsande mot mig på samma gång. 

Vad häftigt! Hur var första natten sedan?
– Den var verkligen ingen dröm. Vi vågade inte sova någon av oss, utan låg bara och tittade på Elias och tänkte ”jaha, är det så här det ska vara nu?”. Men vi fick fin hjälp av personalen på BB och redde ut allt så småningom.

Vad skönt! Vem var er första besökare?
– Petters mamma och pappa, tätt följda av mina föräldrar. Stolta far- och morföräldrar så klart!

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Vi hade med oss en liten högtalare och spelade mycket musik under förlossningen och även på BB. Det var toppen! Mest onödigt var kanske Yatzy och kortlek, vi hade nog en bild av mer ”fritid” än vad det blev.

Hur länge stannade ni på BB?
– Vi var kvar i fyra dagar efter förlossningen då jag hade högt blodtryck som läkarna ville ha koll på. Men det var himla lyxigt att få den lugna starten med Elias. Att vara omgivna av proffs och kunna ringa på larmknappen när vi ville och ställa alla frågor som kom upp. 

Malin Stenbäck med sonen Elias innanför och utanför magen! Foto: Privat

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Vi hörde av oss till närmaste familj och vänner bara någon timme efter via sms och samtal. Sen delade vi med oss av den glada nyheten i sociala medier dagen efter då vi landat lite själva. 

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– 100% FÖR! 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Hormonerna har absolut spelat mig ett spratt och det har gråtits mer senaste veckorna än på mycket länge. Första dagarna hemma tyckte jag allt var så vemodigt, varje kväll när Elias somnade blev jag ledsen över att dagen var slut och så. Men det har börjat plana ut lite redan.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Ammade, förmodligen. Sen tog jag en lång dusch. Vi var ju kvar rätt länge på BB, så när det väl blev dags att åka hem var vi redo och väldigt glada att få komma hem med vår lille kille. Så det var himla mysigt. 

Sista frågan – har du fått någon push-present?
– Inte än! Men Petter hävdar att det ska komma. Hoppas! 

Läs även vad Malin sa inför förlossningen, i Veckans preggo.
Och här finns fler nykläckta kändismamas!