Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Lista: 20 vanligaste namnen för nyfödda
2 AV 2
Hanna Olvenmark valde tidigt under graviditeten med dottern Ami-Lo att föda hemma och i vatten.
Foto: Johanna Jonsson

Portionen under tian-Hanna valde att föda hemma i vatten: ”Jag började storböla”

När Hanna Olvenmark, 35, skulle föda sitt andra barn ville hon ha en helt annan upplevelse än första gången, där känslan efteråt mest var en lättnad över att det äntligen var över. Andra dottern Ami-Lo kom därför till världen under en välplanerad hemförlossning i vatten.

– Det blev verkligen som jag hade tänkt, berättar Hanna för mama.

Matprofilen Hanna Olvenmark, som driver plattformen Portionen under tian, hade en smärtsam första förlossning, där hon blev igångsatt med värkstimulerande dropp. Två år senare väntade hon barn på nytt och var bestämd redan från start: den här gången skulle hon planera sin förlossning i förväg och skapa förutsättningarna för en så positiv upplevelse som möjligt.

– Det var inte bara att jag inte ville vara på sjukhuset, utan jag ville också väldigt gärna vara hemma. Jag ville veta vilka som skulle vara med mig och kunna styra mer hur det blev själv, berättar hon för mama.

Tvåbarnsmamman Hanna Olvenmark är en populär matprofil och kokboksförfattare som brinner för hälsosam, klimatsmart och prisvärd mat. Foto: Ordfront förlag

Födde med doula som stöd

Hanna ville ha förlossningsstöd i form av en doula, hon ville ha sin bästa vän Johanna i rummet och ville veta i förväg vilka barnmorskor som skulle förlösa henne. Helst ville hon också föda i vatten.

– Jag kände absolut ingen oro över att något skulle gå fel hemma, utan jag kände mig väldigt trygg med mitt beslut, säger Hanna Olvenmark.

Dina Instagramföljare verkar väldigt nyfikna på din hemförlossning och du har fått många frågor. Vad är det vanligaste folk har undrat över?
– Säkerheten är en av de vanligaste frågorna jag har fått. Anledningen till att jag inte var orolig över det var att jag hade pratat så mycket med barnmorskorna: ”Vad är det ni reagerar på? När tycker ni det är dags att byta vårdnivå?” Det är otroligt ovanligt att det uppstår en akut situation – och hemma har barnmorskorna så bra koll på en. 

Hanna födde sin dotter Ami-Lo i en förlossningspool fylld med varmt vatten. Foto: Johanna Jonsson

– Många vill också veta hur mycket det kostar. Där jag bor är det inte subventionerat utan något man måste bekosta själv. Jag har inte räknat ut exakt hur mycket pengar vi la på förlossningen, men omkring 50 000 kronor. Då ingår bokningsavgift och jouravgift för barnmorskorna, samt doulan som vi bokade separat. Kostnaden innebär att det inte är något som är tillgängligt för alla.

– Många undrar också om smärtlindringen, eftersom det inte finns en lika stor palett av smärtlindring som på sjukhus. Man kan bland annat bada, ha sterila kvaddlar och en värmekudde. Sen hade jag också en TENS-apparat – men det som funkade absolut bäst för mig var avslappning.

Hur satte förlossningen igång?
– Jag fick en värk när jag klev i sängen på kvällen, efter att precis ha bakat bagels och stått och tittat på statsministerduellen. Då hade jag jag gått över BF med fem dagar, så jag kände mig väldigt redo.

Vattnet gav smärtlindrande effekt

Du födde din dotter i en förlossningspool. Varför ville du föda i vatten?
– Jag tycker bara att det är så himla härligt med vatten. Jag har badat mycket under min graviditet och har lätt att slappna av i vattnet – det är ett element jag tycker om. Jag gick ner i vattnet mitt i en värk och det var som att värken försvann, det var otroligt smärtlindrande. 

HANNA OLVENMARK

Ålder: 35

Familj: Sambon Dick, 41, och döttrarna Ronja, snart 3, samt Ami-Lo, 3 veckor
Bor: Göteborg

Gör: Dietist, kokboksförfattare och influencer som grundat Portionen under tian 

Instagram: @portionenundertian

Blev förlossningen som du tänkt dig?
– Jag har tänkt på förlossningen varje dag sedan jag visste att jag var gravid. I mitt huvud födde jag på natten, men det blev i stället klockan 13.50 - mitt på blanka dagen. Jag hade också föreställt mig att jag skulle ligga i vattnet längre än jag hann göra. I övrigt så blev det verkligen som jag hade tänkt. 

Mot slutet av graviditeten hade Hanna tät kontakt med de två barnmorskorna som sedan var med under förlossningen. Foto: Johanna Jonsson

Hur var det för din partner? 
– Han var lite skärrad från den förra förlossningsupplevelsen – det är ju minst lika jobbigt att stå vid sidan av, se någon må väldigt dåligt och inte kunna hjälpa till. Den här gången var det något helt annat, han hade som ambition att vara mer närvarande och stötta mig på ett annat sätt. Han tyckte att det var en fantastisk upplevelse.

Jag fick ta emot henne själv i vattnet och när hon kom upp på bröstet började jag storböla. Jag grät så att jag nästan inte kunde andas.

Grät av lycka efter förlossningen

Hur var första mötet med bebisen?
– Det var jättestarkt. Jag fick ta emot henne själv i vattnet och när hon kom upp på bröstet började jag storböla. Jag grät så att jag nästan inte kunde andas. Barnmorskorna, doulan och min bästa vän stod bara tysta. Jag tänkte inte på att det var några där – annars kan jag tycka att det är lite jobbigt att gråta hysteriskt bland folk. Det fick bara vara den stunden. Det var jättefint, verkligen kärlek vid första ögonkastet. 

Hanna ”storbölade” i två minuter efter att hon fått upp dottern i famnen – och glömde helt att det fanns andra människor i rummet. Foto: Johanna Jonsson

Hur var mötet med storasyster?
– Hon var lite avvaktande, fast nyfiken. Ronja hade gått i väg till förskolan på morgonen och när hon kom hem var det en massa folk hemma hos oss, bebisen var fortfarande lite blodig. Hon var inte överbegeistrad direkt, det tog några dagar. Men nu är hon väldigt kärleksfull mot henne.

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Det var bagels, som jag hade bakat kvällen innan. Min kompis gjorde i ordning en macka till mig direkt efter. Till det drack jag äppeljuice, som jag också hade druckit hela dagen för att försöka få i mig energi. Några timmar senare blev det nudelsoppa.

Kände oro inför amningen

Hur var första natten?
– Jag hade jobbiga eftervärkar, vilket jag inte alls var beredd på. Varje gång hon försökte amma så drog det till utav helvete i magen. Eftervärkarna blir ju tydligen jobbigare om man fött barn tidigare.

Hur har det funkat med amningen?
– Det var faktiskt en av mina största farhågor, för amningen gjorde så ont de första veckorna med Ronja. Det dränerade verkligen mig. Vi hade anlitat en amningshjälp för att få hjälp dagen efter förlossningen, men det funkade faktiskt väldigt bra ändå och kom igång snabbt. Jag tror att det påverkade att jag visste att vi skulle få hjälp om det inte gick bra. Hon gav lite småtips och guidade mig i att liggamma, vilket jag aldrig fattade hur jag skulle göra med Ronja.

Amningen kom igång snabbt och gick lättare än första gången. Foto: Johanna Jonsson

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nej, ingenting. Jag har liksom gått och väntat på den, men den har inte kommit. Däremot blir jag lätt gråtmild för att jag känner så mycket kärlek och tacksamhet, men jag har inte känt humörsvängningar eller att jag är nedstämd. Det kände jag absolut förra gången.

Jag kan sakna att graviditeten är som ett undantagstillstånd från allt, kroppen är så helig som gravid

Vad verkar Ami-Lo vara för sorts person?
– Hon är otroligt närhetstörstande och hur lugn som helst – mycket lugnare än storasyster. Det är spännande, för man tror ju ofta att man ska få ett likadant barn. Men det är hon absolut inte.

Får man kasslertrosor även under en hemförlossning?
– Nej, dem fick jag köpa själv. Jag gick till apoteket, men då hade de inga inne. ”Du får ändå sådana på sjukhuset”, sa tjejen som jobbade där. Jag berättade då att jag skulle föda hemma, vilket inte alla tycker är en så bra idé. Men hon sken upp som en sol, önskade mig lycka till och hjälpte mig att beställa förlossningstrosorna från en konkurrent. Det var ett härligt ögonblick och jag kände mig så glad över att få pepp av någon som inte alls kände mig.

PLANERAD HEMFÖRLOSSNING

Den gravida kvinnan får själv välja om hon vill föda hemma eller på sjukhus. 

 

För att minska risken att något går fel bör kvinnan vara frisk och ha en komplikationsfri graviditet, utan kända risker för vare sig mamman eller barnet. Händer något oväntat under förlossningen kan du behöva åka till sjukhuset.

 

Barnmorskorna som hjälper till vid förlossningen tar ut en avgift. I de flesta regioner behöver den födande själv bekosta detta. Om du är nyfiken på att föda hemma, fråga din barnmorska vad som gäller där du bor.

 

Källa: 1177.se

Vill stanna kvar i bebisbubblan

När du ser tillbaka på graviditeten, vad var det jobbigaste?
– Jag hade ont i kroppen och kände mig lite begränsad över att inte kunna röra mig så mycket. Sen var jag mycket sjuk de första månaderna, man får ju sämre immunförsvar som gravid. 

https://www.instagram.com/p/CidUmTEOuvu/

Finns det något du saknar med att vara gravid?
– Att preppa inför förlossningen. Det var fantastiskt att ha så tät kontakt med barnmorskorna på slutet och jag kände mig så himla omhändertagen. Det saknar jag nu när jag inte har kontakt med dem längre. Förlossningen var ett så stort projekt för mig, jag läste på jättemycket – och nu är projektet liksom slut.

– Jag kan också sakna att graviditeten är som ett undantagstillstånd från allt, kroppen är så helig som gravid. Man känner sig så himla vettig fast man inte gör något. Jag försöker värja mig mot känslan att man borde göra saker nu, komma igång fysiskt och börja träna. Jag vill inte känna mig stressad över att återgå till något, utan vill vara kvar i den här bubblan. Det måste få fortsätta vara heligt, även om hon är ute nu.

 

LÄS OCKSÅ: Frida Lund födde med hypnobirthing och doula. ”Helt ovärderligt”

LÄS OCKSÅ:
Opokua Britton har fått sitt andra barn: ”Aldrig varit så stolt”