Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Pernilla ”Pillan” Thelaus med sonen Elton Loui Lion. Foto: Privat / Pillan Thelaus

Pillan Thelaus: ”Jag har aldrig haft tanken att bilda familj med en partner”

Efter att ha varit sjuk i anorexi i många år var 30-åriga fotografen Pernilla ”Pillan” Thelaus osäker på om hon ens kunde bli gravid. Men efter en lyckad insemination föddes Elton Loui Lion i augusti. Under födseln hade Pillan med sin egen mamma: ”Förlossningen var fantastisk”, säger hon till mama. 

Hej Pillan och grattis till din son! Hur mår du just nu?
– Fint! Något trött rent fysiskt men glad i själen. 

Du valde att skaffa barn som självstående förälder, hur och när kom du fram till det beslutet?
– Precis. Jag har alltid sett framför mig att jag skulle bli en självstående mamma. Aldrig haft tanken på att bilda familj med en partner. Så det beslutet har varit helt självklart för mig. Så när min biologiska klocka ringde kände jag att det var dags att ta itu med bli mamma-drömmen. Hösten 2019 tog jag tag i det hela, googlade runt lite på ämnet och kontaktade en klinik där man kan få hjälp med assisterad befruktning.

Okej, vad hände sedan?
– Det blev fertilitetsutredning först, sedan fick jag komma till själva kliniken på ett inledande möte och sedan blev det psykosocial utredning. Efter det började inseminationsförsöken. 

Du har skrivit att du hade ”noll naturlig ägglossning”. Vad trodde du om dina chanser att bli gravid?
– Jag har alltid haft väldigt oregelbunden mens och på grund av sjukdom hade jag under många år inte mens alls, så jag har egentligen trott att jag aldrig skulle kunna bli gravid. Själva ägglossningsdelen har jag aldrig brytt mig om att hålla koll på, så det visade sig först när jag började inseminationsförsöken att den biten inte fungerade toppen. Jag fick stimulerande tabletter för att framkalla ägglossning men vissa månader kom den inte ändå, eller så kom den väldigt sent. Men ibland fick jag en glad gubbe på provstickan i rätt tid, så man kunde fullfölja försöken.

Pillan hade övat på att andas lugnt inför förlossningen, men det är ju som känt lättare sagt än gjort... ”Jag gjorde nog allt annat än vad man borde göra. Bet mest ihop, skrek och spände mig”. Foto: Pillan Thelaus

Och det gick ju vägen ändå! Hur startade förlossningen?
– Den startade samma dag som han, min son, var beräknad. Dagen innan hade jag varit inne på kontroll och fått veta att det förmodligen skulle dröja en eller två veckor till innan min kropp var redo. Så när jag började få molande mensvärk dagen efter det kopplade jag det inte till att värkarna var på gång. Men det var de och några timmar senare födde jag min lilla Elton Loui Lion. 

Häftigt! Berätta mer!?
– Förlossningen var fantastisk och så klart smärtsam. Allt gick fort och jag var på ett vis helt klar i tankarna men på ett annat sätt också helt borta i lustgasdimman. Jag hade aldrig byggt upp en bild av hur förlossningen skulle bli på förhand så jag tog bara allt som det kom och det var nog det bästa jag hade kunnat göra. Jag kände mig trygg hela tiden och hade den bästa barnmorskan jag kunnat tänka mig. 

Precis som det ska vara! Hur tacklade du värkarna?
– Jag hade övat på att andas lugnt och allt sånt men när värkarna väl kom kunde jag knappast kontrollera andningen eller nåt sånt, så jag gjorde nog allt annat än vad man borde göra. Bet mest ihop, skrek och spände mig. 

Pillan Thelaus hade med sin mamma som stödperson under förlossningen. Foto: Privat

Hehe, den känner man igen... Hade du med någon stödperson under förlossningen?
– Min mamma var med hela tiden. 

Och hur var första mötet med Elton Loui Lion?
– Obeskrivligt! Finns nog inget finare eller bättre ord för att beskriva det. 

Berätta om hans namn?
– Han heter alltså alla tre namnen. Elton Loui var först tänkt som ett dubbelnamn, men sedan ville jag ha med Lion också så då blev det Elton Loui Lion som ett trippelnamn. Elton Loui tog jag enbart för att jag gillar de namnen och de kändes fina ihop, och Lion (uttalas Li-On på svenska, inte engelskt uttal) är taget för att hans morbröder är födda i lejonets stjärntecken. Detta kom jag på innan jag ens blev gravid, sedan blev det bara ett fint sammanträffande att min son också råkade bli född i lejonets tecken.
– Dock säger jag mest Elton Loui eller Elton och de flesta andra säger bara Elton. När han blir stor nog får han välja själv vad han vill att man säger.

Vad fint! Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Jag hade nog ingen typisk eller klassisk BB-väska egentligen. Jag hade läst massa listor på vad jag skulle ta med mig innan men sen blev det aldrig av att jag packade det. 

Wow, vilken chill förstföderska!
– Jag hade främst kläder och filtar med mig men använde i princip ingenting. Mobilladdaren och en virkad filt och snuttis-grej var i stort sett det enda som kom upp ur väskan på BB. Och kameran så klart! Kläder var ju totalt onödigt då jag bara hade sjukhusdressen och lillkillen behövde ju bara kläs i en blöja.

Sant. Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Hälsade på hundarna och gav lillen mat. 

Sedan Elton Loui Lion föddes är Pillan mest överraskad över hur tiden bara försvinner med en bebis, men också hur lång tid det kan ta att bara ta sig utanför dörren. Foto: Privat

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Faktiskt inte!

Vad skönt! Vad har du blivit mest överraskad över hittills?
– Tiden! Ur flera perspektiv. Hur den bara försvinner, hur fort den går i det stora hela, men också ur aspekten hur lång tid allting tar numera. Hur det kan ta en timme att bara ta sig utanför dörren...

Du har sagt att drivkraften bakom ditt tillfrisknande från anorexin har varit alla saker du fortfarande ville göra i livet. Har ”få barn” varit en sådan grej?
– Jag vill inte ligga på min dödsbädd och tänka på allt sånt som sjukdomen hindrat mig från att göra... Någonstans på djupet har ”att få barn” varit en del av drömscenariot som jag önskat mig att livet ska innehålla. Men i tuffa stunder har jag också haft svårt att motiveras av sådana abstrakta och stora drömmar, eftersom det känts så långt borta och orealistiskt. Jag har aldrig riktigt vågat tro på den möjligheten fullt ut, därmed har det varit svårt att ha det som konkret drivkraft. Men det har varit en indirekt motivation.
– Sedan lärde jag mig också ganska tidigt att motivation och drivkraft inte kan läggas på specifika mål om friheten från sjukdomen ska vara hållbar. Jag kan aldrig tänka att ”Jag ska ta mig ur det här, så jag kan göra det och det”, utan motivationen måste komma inifrån och tankarna behöver gå mer i stil med ”Jag ska ta mig ur det här för att jag vill må bra. Mår jag bra kan jag fylla livet med det jag vill”. Grunden måste vara att må bra för min egen skull, men sedan kan jag ha drömmar som indirekt ger mig kraft... Makes sense? 

Absolut! Bra sagt! 

Pernilla "Pillan" Thelaus

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Familj: Självstående mamma till Elton Loui Lion som föddes 10 augusti 2021, och har även två, ibland tre, hundar.

Gör: Frilansar som fotograf.

Instagram: @pillanthelaus

LÄS OCKSÅ: Efter motgångarna – Ahnna och Felicia väntar sitt andra barn

LÄS OCKSÅ: Maja Nilsson Lindelöfs tårar efter förlossningen (som vi känner igen oss!)