Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lilla Florian kom till världen under en hemförlossning. Precis som Lovisa Rosell, mer känd som @doulaverket, ville ha det.
Lilla Florian kom till världen under en hemförlossning. Precis som Lovisa Rosell, mer känd som @doulaverket, ville ha det.
Lilla Florian kom till världen under en hemförlossning. Precis som Lovisa Rosell, mer känd som @doulaverket, ville ha det.
Lilla Florian kom till världen under en hemförlossning. Precis som Lovisa Rosell, mer känd som @doulaverket, ville ha det. Foto: Privat

Lovisa Rosell födde sitt tredje barn hemma i vardagsrummet

Hon är själv doula och nybliven trebarnsmamma. För mama delar Lovisa ”Doulaverket” Rosell med sig av hur det gick till när hon välkomnade sonen Florian hemma i vardagsrummet: ”Det var en drömförlossning”.

Hej Lovisa och stort grattis till bebis! Hur mår du just nu?
– Tack, jag mår bra, trebarnslivet rullar på. Så här en månad efter förlossningen känns det som att hormonerna har stabiliserat sig lite, jag njuter av att kroppen inte längre är öm, foglossningen är borta, och de stora barnen har börjat landa lite i allt det nya med att få ett syskon. Det är fortfarande kaos ibland och man undrar hur man ska räcka till men jag börjar känna att jag har mer och mer koll på läget, jag skulle säga att det blivit lite mer vardag nu.

Florian föddes i soluppgången den 31 augusti. Foto: Privat

Hur var förlossningen?
– Det var en drömförlossning. Alla jag önskade var på plats, min kille, min vän som är doula, min syster som fotade och två underbara barnmorskor jag känner sen tidigare. Det var en natt med värkar, och sen föddes han i vardagsrummet i soluppgången.
– Det började mer ordentligt under kvällen och när jag skulle lägga mig så hade jag regelbundna ganska intensiva värkar, så jag somnade aldrig den natten. Sen från kl 03 vart det ännu mer intensivt och jag behövde gå upp, vid 04 ringde jag in alla och kl 06 föddes han.

Du födde ditt andra barn i förlossningspool. Gjorde du det nu med?
– Nej det gjorde jag inte. Jag hann inte med. Poolen höll på att fyllas men det tar ju lite tid så jag hann föda innan det var klart. Jag var så koncentrerad och det var intensivt så även om poolen hade varit klar mot slutet vet jag inte om jag hade velat förflytta mig då. Vatten är ju smärtlindrande men jag upplevde faktiskt den här förlossningen betydligt mindre smärtsam än min tidigare förlossning som var i vatten, det är lite intressant.

Verkligen intressant! Har du något trick som hjälper dig att hantera värkarna?
– Ja, att använda rösten är mitt absolut bästa och effektivaste verktyg, det är så kraftfullt. Jag rekommenderar alla att prova det när man känner att det är svårt att hitta avslappningen i att bara andas, prova göra mörka ljud i utandningen, och se hur det känns. Det är svårt att spänna sig då. Sen tycker jag höftpress är otroligt skönt i värkarna, min kille har haft träningsvärk i armarna efter alla mina förlossningar... hehe.

”Jag upplevde faktiskt den här förlossningen betydligt mindre smärtsam än min tidigare förlossning som var i vatten”, berättar Lovisa. Foto: Privat

Hur var första mötet med Florian?
– Det var så fint och lugnt. Man har ju väntat och undrat vem den lilla människan är i nio månader och så äntligen fick vi mötas. Inget slår det ögonblicket. Vi låg kvar på madrassen i vardagsrummet i timmar och ammade, njöt och åt frukost. 

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag hade skrivit under natten mellan värkarna på min kom ihåg lista ”lägg bubbel på kylning” men det glömde jag bort sen när värkarna blev intensivare och när jag väl hade fött på morgonen så var jag ändå inte så sugen på det, då ville jag ha frukost. Jag åt nybakat bröd, drack ett glas juice och en kopp kaffe. Det var perfekt!

En ny liten familjemedlem välkomnas av alla. Foto: Privat

Fantastiskt! Hur var första natten?
– Alla rutiner den kvällen var ju bara att glömma, barnen var uppe i varv, jag tror alla tillslut somnade runt 23. Det var en mäktig syn att se tre sovande barn i sängen och fatta att dom är mina. Sen somnade jag några minuter efter dem, jag hade varit uppe ett dygn då så jag var rätt slut. Sen sov vi ganska bra den natten, jag kunde liggamma från början vilket underlättar nätterna en hel del. Med mitt första barn tog det flera veckor att få till.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Det har runnit tårar, speciellt första veckorna, men sen vet jag inte om det egentligen varit baby blues, jag tror mer det varit tårar av otillräcklighet, sömnbrist, tålamod som prövats.

Hur skilde sig denna förlossning mot de förra?
– Jag tycker varje förlossning är sin egen. Men om jag ska jämföra så påminde den här förlossningen mig lite om min första förlossning. Den skedde också på natten, i ett litet mörkt utrymme och båda kom i soluppgången och båda var pojkar. De två förlossningarna är ganska tvärtom jämfört med min andra förlossning när jag födde min dotter, då födde jag i vatten, mitt på dagen, utomhus. 

Du lät kapsla in din moderkaka den här gången. Varför?
– Jag hade tänkt plantera moderkakan under ett träd när min vän och doula Anna frågade mig om jag var intresserad att kapsla in den. Jag tänkte varför inte, jag har hört mycket positiva effekter av det. Så tyckte det kunde vara kul att testa.

LÄS OCKSÅ: Anna, 33, jobbar med moderkakor: ”Kapslarna blir lite som en försäkring” 

Du har fött alla dina tre barn hemma. Handen på hjärtat, har du någon gång önskat att du hade lite lustgas eller epidural nära till hands?
– Jag skulle gärna testa lustgas men inte när jag föder barn. Då vill jag känna vad som händer i min kropp, jag tycker värkar är rätt… spännande, och utmanade såklart! Men med värme, andning och stöd har jag fått det jag behövt för att hantera värkarna. Men med det sagt har jag verkligen inget emot smärtlindring och tycker att det ska vara självklart till alla som vill och önskar det. 

Du delar med dig av intima bilder och video på ditt instagram-konto. Hur tänker du kring att dela med dig?
– Om jag kan bidra till att normalisera födandet så gör jag gärna det. Jag tänker som så att läckande bröst, födslar, moderkakor, postpartummagar behöver få ta lite större plats, både i sociala medier och i världen. Jag tror världen blir lite mjukare av det.

Berätta om din upplevelse hittills av att vara trebarnsmamma – bebistiden var lite annorlunda den här gången, visst?
– Ja! jag har fått uppleva hur en lugn första tid med bebis kan vara. Efter att ha fått en High Need Baby (HNB) och ett barn med kolik så har första året inte varit så lugnt och harmoniskt. Men den här gången är det annorlunda, han hänger mest på och är oftast nöjd. Häromdagen somnade han i babysittern, det var en mindblowing syn så jag var tvungen att skicka en bild till min kille och visa. Vi är vana att behöva studsa timmar på pilatesbollen för sömn.  Sen är han ju en liten bebis som såklart mest vill vara i famnen och amma en massa, men jag vet att det är helt normalt så jag njuter för jag vet hur fort det går. Att jag har andra förväntningar den här gången påverkar säkert också hur jag upplever den första tiden.

Lovisa Rosell

Ålder: 32.

Familj: Sambo Chris, barnen Isaac, 5, Luna, 3, och Florian, född 31 augusti 2021 .

Gör: Doula, håller doulautbildningar, förlossningsförberedande kurser för föräldrar och undervisar i gravidyoga. Just nu föräldraledig.

Bor: Huddinge

 

Ta del av Lovisas förlossningsberättelse i sin helhet här:

https://www.instagram.com/p/CU7IFt_Muqi/https://www.instagram.com/p/CU-pEiUsFZ6/https://www.instagram.com/p/CVBLKK4AXE2/https://www.instagram.com/p/CVGW4Xnssov/https://www.instagram.com/p/CVLaypDAlUy/https://www.instagram.com/p/CVSJeDkAcQa/https://www.instagram.com/p/CVVx_IIsGQF/