Klara Doktorow är nu hemma med sin Sam och nya bebisen Poppy. Babybluesen har lyst med sin frånvaro denna gång och det är så skönt, berättar hon. Foto: Privat/Klara Doktorow

Klara Doktorow: ”Jag tog emot henne med händerna, det var magiskt!”

Vi har hört medieprofilen Klara Doktorow i poddarna ”The Daily Messiah” och ”Trettio Plus Trevar”. För mama berättar hon nu om sin förlossning och hur hennes mamma fick cancerbesked och opererades samtidigt som hon själv skulle föda.

– Jag ville inte föda när min mamma ligger på operation för jag tänkte bara på det där ordspråket ”gud ger och gud tar.

Emelie Lindblom Dalén

Trots att ”Trettio plus trevar”-Klara Doktorow hade förberett sig inför sin tredje förlossning, blev den inte riktigt som hon hade tänkt sig. Men nu mår hon bra och babybluesen har lyst med sin frånvaro denna gång.
– Jag har sluppit de där katastroftankarna och okontrollerade gråtattacker.

Vad var det första du tänkte när du vaknade?
Att jag och min man behöver en dejt. Vi sov ihop första natten på länge för vi har delat upp oss och turats om med vaknätterna, och jag saknar honom så mycket. Tröttheten gör att man tjafsar om smågrejer och lätt glömmer bort att båda behöver en varm famn då och då. Men på horisonten hägrar väl den där första middagen utan barn, där båda kan sitta ner och äta lugnt och bara prata om nåt annat än planering och status på bajsblöjor. Vet ej när det blir men drömmen lever!

Den 2 mars föddes ditt tredje barn, Poppy! Berätta - hur startade allt?
– Poppy var beräknad till 1:a mars och jag kände bara att nej, hon får inte komma då. Någon vecka tidigare hade min mamma fått besked om aggressiv bröstcancer och tid för operation den 1:a mars. Jag kände dagarna inför att nu är det på gång men det var som att kroppen sa nej, jag vill inte föda när min mamma ligger på operation för jag tänker bara på det där ordspråket ”gud ger och gud tar. Jag och Kjell var på Rusta och köpte kattmat när pappa ringde och sa att mamma vaknat ur narkosen och jag skojar inte men bara minuter senare tog jag min första riktiga värk bland godishyllorna framme vid kassan.

KLARA DOKTOROW

Ålder: 36.

Familj: Kjell, 51, och barnen Betty, 9 (som hon har med sitt ex David Sundin), Sam 4, och nyfödda dottern Poppy Rita Josefina.

Gör: Poddcasts på heltid.

Bor: Fullersta utanför Stockholm.

Hur tacklade du värkarna?
– Jag kämpade på väldigt bra, jag hade ju förberett mig på detta. Men jag ville inte sitta hemma så vi åkte och köpte en bashögtalare. Sen vaggade jag runt i vardagsrummet och lyssnade på powerballader på högsta volym. Framåt 22 kände jag att nu behöver jag lite hjälp med smärtlindring och då åkte vi in.

Klara och Poppy. Foto: Privat/Klara Doktorow

”Då insåg jag att något var fel”

Vad blev du mest överraskad av?
– Jag fick epiduralen som planerat och den hjälpte mig öppna mig helt på bara någon timme som med de två tidigare förlossningarna. Sen började krystvärkarna. Med de två tidigare har jag haft en kort krystningsfas men denna gång höll det på i över en timme och då insåg jag att nåt var fel. Hon roterade inte och låg i en vinkel där hon inte kom ner genom bäckenet. Då fick jag panik. Sen var det kaos i tre timmar tills narkosläkaren kom loss och kunde ge mig spinalbedövning. Med bedövningen körde vi några övningar som tex  ”the apple shake” och jag liksom kände som ett klick och då gled hon ner som smör i solsken. Hennes puls gick ner och vi väntade in henne lite, sen kom hon ut på en enda krystning!

Vilken ställning födde du i?
– Jag stod framåtlutad på knäna i förlossningssängen och tog emot henne själv med händerna. Det var helt magiskt! Jag har drömt om att få föda upprätt och ta emot själv.

Hur var förlossningen?
– Rätt traumatisk faktiskt. Men början på den var otrolig, sen var det panik däremellan där jag hade dödsångest, sen var slutet efter spinalbedövningen helt magisk.

Oj, vad obehagligt. Så förlossningen blev inte som du hade tänkt dig?
– Nej inte alls, men jag försöker leva på att början och slutet blev precis som jag tänkt mig. Kroppen har faktiskt glömt det mesta däremellan, men jag har behövt prata mycket med Kjell. Vi har bearbetat det ihop, tragglat och tragglat.

Hur var det för Kjell?
– Jag har aldrig sett honom gråta så mycket som när jag hade panik där i några timmar, han var så maktlös. Vid något tillfälle bad barnmorskan honom att gå ut och få luft och ta en macka, hon såg att han mådde väldigt dåligt av situationen, och det var bra för honom att få en liten paus och komma tillbaka och låtsas vara stark för mig.

När vi intervjuade dig innan skrev du att ”Jag har hanterat en mardrömsförlossning och en drömförlossning, jag kan lösa det mesta” - var på skalan hamnade denna?
– Haha! Den perfekta blandningen! Alltså verkligen. 

Klara efter den traumatiska förlossningen. Foto: Privat/Klara Doktorow
Jag har aldrig sett honom gråta så mycket som när jag hade panik där i några timmar, han var så maktlös. Vid något tillfälle bad barnmorskan honom att gå ut

”Jag exploderar och läker ihop” skrev du på Instagram, vill du utveckla?
– Jag förlorade så mycket blod efter och plötsligt var det tio personer i rummet som såg väldigt oroade ut, jag kunde inte ta in det, men de pumpade mig full med alla mediciner som finns för att stoppa blödningen och jag slapp operation. När jag postade inlägget skakade jag fortfarande så jag knappt kunde stå på benen av både mediciner och allt som hänt under natten. Och jag hade fått en stressfraktur på revbenet av att bara krysta när hon inte ville lossna. Jag var ett känslomässigt vrak, men varje blick på Poppy fick mig att känna JA, allt blir bra nu. Hon är här och mår kanon, det var läkande att bara ha henne nära.

Hur var första mötet med Poppy?
– Underbart. Man är orolig inför, kommer jag känna något, har jag mer kärlek att ge ännu ett barn. Men det var bara rätt in i hjärtat, pang bom. Vår lilla, underbara människa.

Vad var det konstigaste du och/eller din partner gjorde under förlossningen?
– Det var nog att vi åkte till Elgiganten och köpte högtalare. Jag trodde jag skulle vilja bada och lyssna på valsång när värkarna kom men jag ville bara vara igång. Säljaren verkade väldigt stressad av situationen. Sen testade jag lustgas för första gången och tillslut sa barnmorskan att ”nu pausar vi den här en stund va”, jag hade ju livets fest.

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag har faktiskt aldrig känt en liknande törst och hunger, jag tryckte i mig förlossningsmackorna och tvingade Kjell ner till kiosken för att köpa mer mat och säkert tio olika drickor.

”Viktigast var mina kexchoklad”

Hur var första natten?
– Blodig och öm, jag sov nog inte alls, och Poppy ville ligga hud mot hud och jag var livrädd för att somna och lägga mig på henne. Det har iofs fortsatt så nu har vi ett sånt där Owlet-larm och jag har lärt mig att samsova hyggligt med henne. Men babynestet funkar bättre och bättre, dock bara på natten.

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Viktigaste var mina kexchoklad. Jag tror inte jag använde mycket alls ur väskan förutom tandborste, för jag var så blodig att jag bodde i sjukhusets kläder och bindor. Men tofflor och strumpor var skönt.

Hej Poppy! Foto: Privat/Klara Doktorow

Hur länge stannade ni på BB?
– Två dygn i och med min blödning och att jag ätit låg dos antidepp under graviditeten, och då måste de följa upp barnet.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Vi åkte och mötte upp morfar som barnvaktat Sam och bjöd ut honom på lunch. Poppy syntes knappt i bärsjalen för hon var så liten. Jag gick nog på någon slags reservkraft. Men sen var jag hemma och tackade nej till besök.

Hur var första mötet mellan Poppy och syskonen Sam och Betty?
– Sam var stolt men inte så jätteintresserad, det är han inte nu heller så man får ge honom små uppdrag så han känner sig delaktig och får självförtroende. Betty är ett sådant proffs! Hon älskar bebisar och har ju fyra småsyskon nu. Hon kan gulla med Poppy i timmar.

Hittills - vad tror du om din ”naiva dröm om att vi ska ta elbilen ner i Europa i sommar. Kryssa mellan små hotell och vingårdar.” - verkar Poppy pepp på de planerna?
– Haha, Kjell har inte gett upp den drömmen än. Poppy är än så länge inte jättebra på att ligga i babyskyddet, det är bärsjal som gäller. Jag får väl kanske ta henne på tåget i så fall…

LÄS MER: Klara Doktorow har fått en dotter: ”Jag exploderar och läker ihop”

LÄS MER: Poddprofilen Klara Doktorow: Pizzabagaren avslöjade att vi skulle få en flicka